today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το 2022 έγιναν 180 επιτυχείς εκτοξεύσεις πυραύλων στο διάστημα

Το 2022 αποτέλεσε σταθμό για τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Γη στο διάστημα, καθώς πραγματοποιήθηκαν 180 με επιτυχία, 44 περισσότερες από όσες το 2021.

Τη μερίδα του λέοντος είχαν οι ΗΠΑ με 76 εκτοξεύσεις και ακολούθησαν η Κίνα με 62, η Ρωσία με 21, η Νέα Ζηλανδία με 9 και η Ευρώπη με 5. Η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Space X του Ίλον Μασκ και η κινεζική κυβέρνηση ήσαν οι φορείς με τις περισσότερες εκτοξεύσεις.

Τη σχετική ανάλυση των εκτοξεύσεων έκανε ο αστροφυσικός Τζόναθαν ΜακΝτάουελ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, σύμφωνα με το “Nature”.

Η Space X έστελνε πέρυσι κατά μέσο όρο έναν πύραυλο στο διάστημα ανά έξι μέρες. Συνολικά έκανε 61 επιτυχείς εκτοξεύσεις, ισοφαρίζοντας το ετήσιο ρεκόρ που είχαν από το 1980 οι σοβιετικοί πύραυλοι R-7. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις της εταιρείας αφορούσαν εμπορικούς δορυφόρους, μεταξύ των οποίων για το δικό της δίκτυο επικοινωνιών Starlink, που έχει ξεπεράσει πλέον τους 3.300 δορυφόρους και είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ δημιουργηθεί.

Η Κίνα έκανε πέρυσι εννέα περισσότερες επιτυχείς εκτοξεύσεις σε σχέση με το 2021. Πολλές ήσαν κρατικές αλλά συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύουν κινεζικές ιδιωτικές εταιρείες. Οι κινεζικές εκτοξεύσεις του 2022 ήσαν σχεδόν τριπλάσιες από τις ρωσικές, καθώς, σύμφωνα με τον ΜακΝτάουελ, “η Κίνα αντικαθιστά τη Ρωσία ως η Νο 2 διαστημική δύναμη”.

Μεγάλη μείωση σημείωσαν οι επιτυχείς εκτοξεύσεις της Ευρώπης από 15 το 2021 σε μόνο πέντε το 2022. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σταμάτησε τις εκτοξεύσεις των ρωσικής κατασκευής πυραύλων “Σογιούζ” μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από την άλλη, η Ν.Ζηλανδία έκανε πέρυσι ρεκόρ εκτοξεύσεων χάρη στην αμερικανική εταιρεία Rocket Lab που χρησιμοποιεί αυτή τη χώρα για να στείλει δορυφόρους στο διάστημα.

Το 2023 αναμένεται νέο ρεκόρ, καθώς μόνο η Space X σχεδιάζει 100 εκτοξεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ