today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

ΗΠΑ: Οι κάτοικοι του Μοντεσίτο εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων

Οι καταιγίδες που πλήττουν την Καλιφόρνια εδώ και 10 ημέρες ώθησαν τις αρχές χθες, Δευτέρα, να καλέσουν τους κατοίκους της πόλης Μοντεσίτο, όπου ζουν πολλοί διάσημοι, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην παραθαλάσσια αυτή πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση μιάμισης ώρας με το αυτοκίνητο βόρεια του Λος Άντζελες, ζουν διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Τζένιφερ Άνιστον, ο Ρομπ Λόου, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η παρουσιάστρια της τηλεόρασης Όπρα Γουίνφρι, σε επαύλεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Χθες αναμένονταν στην περιοχή έως και 20 εκατοστά βροχής, με το έδαφος να μην μπορεί πλέον να απορροφήσει τον όγκο του νερού έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Εξάλλου πυρκαγιά είχε κάψει πριν από πέντε χρόνια τα δέντρα στους λόφους που βρίσκονται γύρω από την πόλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

«ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!», έγραψε η πυροσβεστική του Μοντεσίτο στον ιστότοπό της, συμβουλεύοντας τους κατοίκους να συμμορφώνονται με τις εντολές των αρχών, διότι «η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα».

Το 2017-1018 τεράστια πυρκαγιά είχε κάψει 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης στους λόφους γύρω από το Μοντεσίτο. Χωρίς δέντρα και θάμνους για να συγκρατούν το νερό, οι καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να προκαλέσουν εξαιρετικά επικίνδυνες κατολισθήσεις.

«Στη διάρκεια των 30 τελευταίων ημερών στο Μοντεσίτο έπεσαν 30 με 50 εκατοστά βροχής, πολύ περισσότερο από τον ετήσιο μέσο όρο των 43 εκατοστών», τόνισε η πυροσβεστική στο Twitter. «Ο συγκεντρωμένος όγκος νερού εκθέτει την κοινότητα σε μεγάλο κίνδυνο πλημμυρών και κατολισθήσεων», πρόσθεσε.

Χθες η Αμερικανίδα ηθοποιός Έλεν ΝτιΤζένερις, που ζει στο Μοντεσίτο, ανήρτησε στο Twitter βίντεο που δείχνει έναν χείμαρρο από λασπόνερα.

«Είναι τρελό», ακούγεται να λέει. «Αυτό το ρυάκι δίπλα στο σπίτι μας δεν είχε ποτέ νερό». «Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τη Μητέρα Φύση, διότι η Μητέρα Φύση δεν είναι ικανοποιημένη από εμάς», πρόσθεσε.

Σειρά καταιγίδων

Και σε άλλες κομητείες της Καλιφόρνιας οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες, Δευτέρα, λόγω της σειράς καταιγίδων που πλήττει την πολιτεία αυτή των ΗΠΑ, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής περισσότεροι από 12 άνθρωποι.

Στην κομητεία Σάντα Κρουζ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, όπου την προηγούμενη εβδομάδα καταστράφηκε προβλήτα, περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι έχουν λάβει εντολή απομάκρυνσης.

Σε πολλές περιοχές έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες βροχοπτώσεις ρεκόρ. Το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο νερό και η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της Καλιφόρνιας.

Στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας η NWS ανέμενε χθες έως και 13 εκατοστά βροχής, ενώ οι βροχοπτώσεις πρόκειται να συνεχιστούν και σήμερα.

«Δύο μεγάλα επεισόδια με ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνι αναμένονται στην Καλιφόρνια, το ένα μετά το άλλο τις δύο επόμενες ημέρες», τόνισε.

«Πιστεύουμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το βράδυ περισσότερα από 90.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί σαφής σύνδεση μεταξύ των καταιγίδων αυτών και της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η υπερθέρμανση της Γης εντείνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ