today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Euroleague: Εκτός με Μονακό και Βίρτους ο Ολυμπιακός, εντός με Φενέρ και Μακάμπι ο Παναθηναϊκός

Δύσκολες αποστολές έχουν σήμερα (10/1) Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Euroleague και εν μέσω «διαβολοβδομάδας». Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Μονακό στις 20:00 στο “Salle Gaston Medecin”, ενώ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Φενερμπαχτσέ του Δημήτρη Ιτούδη, στο ΟΑΚΑ, στις 21:30.

Η ομάδα του Πειραιά θα ταξιδέψει εν συνεχεία στην Ιταλία, για μία ακόμη εκτός έδρας αναμέτρηση, απέναντι στη Βίρτους Μπολόνια, την Πέμπτη (12/1, 21:30), ενώ ο Παναθηναϊκός δίνει έναν ακόμη δύσκολο αγώνα στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αυτή τη φορά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την Παρασκευή (13/1, 21:00).

Αναλυτικά:

Ως συγκάτοικοι στο «ρετιρέ» του βαθμολογικού πίνακα (11-6), όπου παρατηρείται πενταπλή ισοβαθμία, θα πάρουν θέση στο τζάμπολ ο Ολυμπιακός και η γηπεδούχος Μονακό. Καθώς, οι Μονεγάσκοι είχαν επικρατήσει στο ΣΕΦ με 76-81 τον περασμένο Οκτώβριο, η ομάδα του Πειραιά θα επιδιώξει όχι απλά να νικήσει, αλλά και να καλύψει τη διαφορά των πέντε πόντων με την οποία είχε ηττηθεί, ώστε να έχει το «πάνω χέρι» σε περίπτωση ισοβαθμίας, με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Ο Έλι Οκόμπο ήταν ο «θύτης» των «ερυθρόλευκων» στον πρώτο γύρο, καθώς είχε σημειώσει 23 πόντους, ενώ έχει μέσο όρο 18,3 πόντους στα τελευταία τρία ματς της Μονακό στη διοργάνωση.

Η Μονακό ήταν η ομάδα που απέκλεισε πέρυσι στα πλέι οφ για να προκριθεί στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου ο Ολυμπιακός, μια σειρά που πάντως είχε κριθεί στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι, στο ΣΕΦ, με αίσια κατάληξη για τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε επίθεση και άμυνα, καθώς σημειώνει 86,6 πόντους και δέχεται 77,2 μ.ο. ανά αγώνα, ενώ η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς έχει 82,5 πόντους μέσο όρο παραγωγικότητα, ενώ δέχεται 82,1 πόντους μέσο όρο.

Οι δύο διαδοχικές νίκες επί των Παναθηναϊκού και Αρμάνι Μιλάνο έχουν ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών του Ολυμπιακού που προέρχονται και από επιβλητική νίκη επί της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Απομένει να φανεί αν θα πετύχουν μία νίκη με +6 ή έστω νίκη, για να αναχωρήσουν εν συνεχεία για την Μπολόνια, όπου τους περιμένει μία ακόμη δύσκολη εκτός έδρας αποστολή.

Από πέντε διαδοχικές ήττες, στη Euroleague προέρχονται τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η Φενερμπαχτσέ και η επιστροφή στις νίκες είναι διακαής πόθος για τις δύο ομάδες. Η τελευταία φορά που οι «πράσινοι», αλλά και η Φενέρ… χαμογέλασαν ήταν για τη 12η αγωνιστική.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βρεθεί σε καλή επιθετική βραδιά και ν’ ανεβάσει τον μέσο όρο παραγωγικότητάς του (78,3 π.), καθώς η ομάδα της Κωνσταντινούπολης μετρά 82,8π. μέσο όρο ανά αγώνα. Λιγότερους πόντους δέχεται η Φενέρ στην άμυνα, με 78,5 έναντι 83 των «πρασίνων». Η Φενέρ θα ταξιψέψει στην Αθήνα χωρίς τον 27χρονο γκαρντ Ισμέτ Ακπινάρ και χωρίς τον Ταρίκ Μπιμπέροβιτς. Ο πρώτος υπέστη βαρύ διάστρεμμα στο ματς με την Νταρουσάφακα το περασμένο Σάββατο (7/1) και θα παραμείνει για τρεις εβδομάδες στα «πιτς».

Ο Μπιμπέροβιτς αναμένεται να επιστρέψει στα παρκέ στα μέσα Φεβρουαρίου, αφού ο τραυματισμός του στον οπίσθιο μηριαίο θα τον κρατήσει εκτός για έξι εβδομάδες. Μετά τη Φενερμπαχτσέ, ο Παναθηναϊκός θα κλείσει την πρώτη «διαβολοβδομάδα» του 2023 υποδεχόμενος την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ