today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Τα νέα για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., η πρώτη Πιερρακάκη, οι επενδύσεις της Eurobank και τα έργα της ΔΕΗ

Μαθαίνω ότι εκτός ψηφοδελτίων πρόκειται να μείνει ο Θέμης Χειμάρας, βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ., μετά τις αποκαλύψεις οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο Βουλευτής φέρεται να είχε συναλλαγές με το δημόσιο ταυτόχρονα με τη θητεία του στο κοινοβούλιο, γεγονός που είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητά του. Μαθαίνω επίσης ότι οι δραστηριότητές του αυτές εξόργισαν τον Πρωθυπουργό ο οποίος έδωσε εντολή για την αποπομπή του από τις γαλάζιες λίστες.

Στον αντίποδα, μαθαίνω ότι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα θα είναι ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, τον οποίο έχει πάρει στην πλάτη του ο Άδωνις Γεωργιάδης και μάλιστα εγγυάται παντού την εκλογή του. Η εκλογή Παπαθανάση δεν φαίνεται να προκαλεί σπουδαίες εκλογικές ανακατατάξεις, αφού ο Βόρειος Τομέας -λόγω απογραφής- κερδίζει μία επιπλέον έδρα.

Εντυπωσιακή τέλος αναμένεται να είναι η επίσημη πρώτη του Κυριάκου Πιερρακάκη ως υποψηφίου βουλευτή της Ν.Δ. Ο Πιερρακάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ν.Δ. προς τιμήν του την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα στον Ελληνικό Κόσμο της Πειραιώς. Το θέμα της εκδήλωσης είναι αβανταδόρικο, αφού αφορά το “ψηφιακό άλμα της χώρας”, ενώ θα την χαιρετήσει και ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης

Στα επιχειρηματικά νέα, η απόφαση για την αποεπένδυση του ομίλου Fourlis από την Athlete’s Foot πάρθηκε στις αρχές του περασμένου έτους, όταν και άλλαξε η στρατηγική της Nike στην Ελλάδα και άφησε εκτός εμπορίας των ειδών της τη γνωστή αλυσίδα αθλητισμού. Επίσης, όπως μαθαίνει η στήλη, στην απόφαση για αποεπένδυση συνέβαλε και η σημαντική πτώση του τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία συνδυαστικά με την ένταση του ανταγωνισμού από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, πίεζε τα περιθώρια κέρδους. Επίσης αντίθετα με την Athlete’s Foot, η Intersport δραστηριοποιείται σε περισσότερες αγορές και έχει υποπολλαπλάσιο τζίρο. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην ανακοίνωση της αποεπένδυσης που ανακοινώθηκε τέλη του περασμένου έτους.

Η στήλη, πριν από περίπου έξι μήνες, είχε αναφερθεί στη στρατηγική επιλογή της διοίκησης της Eurobank να επενδύσει στο εξωτερικό αυξάνοντας σε πρώτη φάση το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα. Όπερ και εγένετο καθώς απέκτησε το 3,2% στην τράπεζα έναντι τιμήματος 16,74 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό της ανέρχεται σε 29,2%, καθώς τον Δεκέμβριο που μας πέρασε είχε ανακοινωθεί και η σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με την Wargaming Group όπου είχε αποκτήσει, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων, η Eurobank ένα επιπλέον 13,41%.

Τρεις είναι οι στόχοι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Πρώτον να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων ώστε να αποκατασταθούν οι σχετικοί δείκτες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας. Μετά την ΑΜΚ εκτιμάται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα αυξηθούν κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες. Δεύτερον, να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχονται στο 66% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Τέλος η αναδιάρθρωση και η ανάπτυξη της τράπεζας για τη οποία θα διατεθούν επιπλέον 190 εκατ. Ευρώ της ΑΜΚ.

Έως τέλη Ιανουαρίου, το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται η ΔΕΗ να ολοκληρώσει δύο σημαντικά έργα. Πρόκειται για τα φωτοβολταϊκά σε Πτολεμαϊδα και Μεγαλόπολη, τα οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις της εταιρείας δημιουργούν σημαντικά δεδομένα ανάπτυξης. Τα φωτοβολταϊκά είναι ισχύος 200 και 50 MW αντίστοιχα σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, ενώ η εταιρεία αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην πράσινη ενέργεια.

Σε πλειστηριασμό βγαίνει γνωστό ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα. Είναι τεσσάρων αστέρων δυναμικότητας 98 δωματίων και 174 κλινών και αποτελείται από τρεις διαφορετικούς κτηριακούς όγκους που χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 1987 έως το 2009. Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει στις 11 Ιανουαρίου 2023, το ακίνητο έχει εμβαδόν 4.763 τμ και η αρχική τιμή προσφοράς είναι 3,28 εκατ. Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ