today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Τσέφεριν: Η UEFA υπερασπίζεται τα ιδανικά και τους αγώνες που βασίζονται στην αθλητική αξία

Σε συνοπτικό απολογισμό του έτους (2022) που διανύει τις τελευταίες ημέρες του προχώρησε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εστιάζοντας στην κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και των ενδιαφερόμενων φορέων του ποδοσφαίρου, που ενώθηκαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να προστατεύσουν την ευημερία του αθλήματος.

«Το 2022 ήταν άλλη μια χρονιά γεμάτη γεγονότα για την UEFA. Μαζί με την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα, προσπαθήσαμε ακούραστα να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε τις βασικές αξίες του αθλητικού μοντέλου που βρίσκεται στην καρδιά του παιχνιδιού μας.

Πρώτα απ΄ όλα, αυτό περιλαμβάνει ανοιχτούς αγώνες που βασίζονται στην αθλητική αξία, οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ της κορυφής και του κάτω μέρους της δομής της πυραμίδας του ποδοσφαίρου και την αναγνώριση του ευρύτερου ρόλου του παιχνιδιού στην κοινωνία», υπογράμμισε ο Σλοβένος αξιωματούχος στο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του στην European Super League.

Στη συνέχεια, ο Τσέφεριν εγκωμίασε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών: «Κανένα ευρωπαϊκό τουρνουά δεν μετέφερε αυτές τις αξίες περισσότερο το 2022 από το UEFA Women’s EURO, ένα ζωντανό οικογενειακό φεστιβάλ που έσπασε άφθονα ρεκόρ. Το τουρνουά ανέβασε τον πήχη για το γυναικείο ποδόσφαιρο ως προς την ανταγωνιστικότητα, την προβολή και την αξία.

Σωρευτικά, περισσότεροι οπαδοί παρακολούθησαν αγώνες από ποτέ. Ένας στους έξι ταξίδεψε από το εξωτερικό. Απέδειξε επίσης την τεράστια ικανότητα του αθλήματός μας να καταλύει θετικές κοινωνικές αλλαγές: το 48% των κατόχων εισιτηρίων ήταν γυναίκες, με το 30% από αυτές να είναι κάτω των 30 ετών».

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, «η επανεπένδυση των εσόδων που δημιουργούνται από τις κορυφαίες διοργανώσεις μας και πάλι στο παιχνίδι έχει θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη τόσο του γυναικείου όσο και του ανδρικού ποδοσφαίρου.

Στο συνέδριό μας το 2022 στη Βιέννη, ανακοινώσαμε την επέκταση του αναπτυξιακού προγράμματος HatTrick, το οποίο διοχετεύει τα έσοδα από τα EURO ανδρών σε έργα και στις 55 ενώσεις μέλη μας. Από το 2024 έως το 2028, η χρηματοδότηση του HatTrick θα αυξηθεί κατά 21%, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες που θα δουν το ποδόσφαιρο στην ήπειρό μας να αναπτύσσεται από δύναμη σε δύναμη».

Ταυτόχρονα, ο πρώτος τη τάξει παράγοντας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κοινωνικές δράσεις της UEFA:

«Η κοινωνική καρδιά της UEFA χτυπάει με σταθερό ρυθμό φέτος. Χρησιμοποιώντας την εκπληκτική δημοτικότητα και επιρροή του ποδοσφαίρου, αυξήσαμε την ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, συμβάλαμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ηγηθήκαμε εκστρατείες κατά των διακρίσεων, εκτελέσαμε προγράμματα για την προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης και προωθήσαμε υγιεινούς τρόπους ζωής για νέους και ηλικιωμένους», είπε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Τσέφεριν επαίνεσε τις διασυλλογικές διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας:

Φυσικά, κανένα από αυτά τα επιτεύγματα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τις διοργανώσεις συλλόγων και εθνικών ομάδων που καθοδηγούν την αποστολή μας, παρέχοντας τη ζωτική σύνδεση μεταξύ του επαγγελματικού και του ποδοσφαίρου βάσης.

Μαζί, αποδεικνύουν τη σημασία των ανοιχτών αγώνων, όπου η πρόκριση βασίζεται στην αθλητική αξία και ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ικανότητας, μπορεί να ονειρεύεται να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο».

Στον επίλογο, ο Τσέφεριν εξέφρασε τις προσωπικές ευχαριστίες του σε εκείνους που στάθηκαν αλληλέγγυοι με την UEFA «για να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο. Η υποστήριξή σας θα μας εμπνεύσει το 2023, καθώς διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον για το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ