today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Βρετανία: Το προσωπικό της συνοριακής αστυνομίας ξεκίνησε οκταήμερη απεργία

Το προσωπικό της αστυνομίας των συνόρων ξεκίνησε οκταήμερη απεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο σε έξι από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας ζητώντας αυξήσεις μισθών και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεγάλη αναταραχή στις αεροπορικές μεταφορές κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων.

Τα μέλη του συνδικάτου Public and Commercial Services (PCS), που ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησαν σήμερα το πρωί την απεργία στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ του Λονδίνου, καθώς και στα αεροδρόμια του Μπέρμιγχαμ, του Κάρντιφ, της Γλασκώβης, του Μάντσεστερ και στο λιμάνι του Νιουχέιβεν της νότιας Αγγλίας.

Το αεροδρόμιο του Χίθροου διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι διεξάγονται χωρίς μεγάλη αναμονή, χάρη στην επιστράτευση στρατιωτικών και καμία πτήση δεν έχει ματαιωθεί.

Η απεργία έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, με μία διακοπή στις 27 Δεκεμβρίου. Οι απεργοί ζητούν αύξηση μισθών, την ώρα που ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φθάσει στο 11%.

Η χώρα πλήττεται από κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας πρωτοφανών εδώ και δεκαετίες διαστάσεων και η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν άκαμπτη στις διεκδικήσεις των απεργών.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου PCS Μαρκ Σέρβοτκα έχει προειδοποιήσει με κλιμάκωση της απεργίας τον Ιανουάριο αν η κυβέρνηση αρνηθεί να διαπραγματευθεί.

«Πιστεύουμε ότι η απεργιακή κινητοποίηση στα σύνορα θα είναι πολύ αποτελεσματική. Ελπίζουμε ότι, κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει, ότι θα καθήσει γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι θα βάλει τα χρήματα», δήλωσε στο BBC.

«Αν δεν συμβεί αυτό, (…) θα υποστηρίξουμε την κινητοποίηση μέχρι τον Μάιο και θα την θέσουμε σε νέα ψηφοφορία αν χρειασθεί», προειδοποίησε.

Η απεργία της συνοριακής αστυνομίας «εντάσσεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις στον δημόσιο τομέα που εκπροσωπώ. Ο μέσος ετήσιος μισθός ανέρχεται σε 23.000 λίρες (26.150 ευρώ). Περί τα 40.000 χιλιάδες μέλη αναγκάζονται να καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων. Πρόκειται για φτωχούς εργαζόμενους», είπε ο συνδικαλιστής. «Ε λοιπόν, η απάντηση της κυβέρνησης στο προσωπικό αυτό (…) είναι πρόταση για μία αύξηση των μισθών κατά 2%».

Οι εργαζόμενοι των βρετανικών ταχυδρομείων (Royal Mail) απεργούν επίσης προκαλώντας καθυστερήσεις στις υπηρεσίες. Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες θα πληγούν επίσης από απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη ο τομέας της υγείας διαταράχθηκε από την απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού και των πληρωμάτων των ασθενοφόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ