today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Ορμπάν: Στοχεύει σε μονοψήφιο ποσοστό πληθωρισμού ως το τέλος του 2023

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας στοχεύει να αποφύγει την ύφεση τον επόμενο χρόνο και θέλει να μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό το ποσοστό του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του 2023, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, εξαγγέλλοντας μια νέα φοροελάφρυνση για γυναίκες που αποκτούν παιδιά πριν από τα 30 τους.

Ο Ορμπάν αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση στη θητεία του από το 2010 που ανέλαβε την εξουσία καθώς επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας της χώρας είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ και ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει περίπου στο 26%-27% μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως είπε ο Ορμπάν, η κυβέρνησή του, η οποία επανεξελέγη για τέταρτη συναπτή θητεία τον Απρίλιο του 2022, θα διατηρήσει το υπάρχον σύστημα του πλαφόν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών τον επόμενο χρόνο παρότι ο συνολικός λογαριασμός ενέργειας της χώρας ανήλθε σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2022 από 7 δισεκατομμύρια που ήταν το 2021 λόγω της αύξησης των τιμών.

Επιπλέον, ο Ορμπάν είπε ότι η κυβέρνησή του θα οριστικοποιήσει τις συμφωνίες με την ΕΕ αναφορικά με τη χρηματοδότηση μέσα στις επόμενες ημέρες έχοντας καταλήξει σε συμφωνία νωρίτερα μέσα στον μήνα για την αποδέσμευση των κονδυλίων, που είχε ανασταλεί, αν η Ουγγαρία πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες στον απόηχο μιας διαμάχης σχετικά με το κράτος δικαίου και αν περιορίσει τη διαφθορά που συνδέεται με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ.

“Το σημαντικότερο είναι ότι θα πρέπει να μείνουμε έξω από τον πόλεμο, να παραμείνουμε έξω από την ευρωπαϊκή ύφεση, ότι η ουγγρική οικονομία θα αναπτυχθεί τον επόμενο χρόνο…και ότι ο πληθωρισμός από Δεκέμβριο σε Δεκέμβριο θα είναι μονοψήφιος μέχρι το τέλος του 2023”, είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Ορμπάν έχει επί μακρόν αντιδικήσει με τους εταίρους του στην ΕΕ για τις ελευθερίες στα μέσα ενημέρωσης και στον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και τα δικαιώματα των μεταναστών και των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Διεθνείς ακτιβιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο Ορμπάν επί μακρόν διοχέτευε κονδύλια της ΕΕ σε ολιγάρχες που πρόσκεινται στο κόμμα του Fidesz ώστε να διατηρείται στην εξουσία.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η χώρα του δεν είναι περισσότερο διεφθαρμένη σε σχέση με άλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ