today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

ΟΗΕ: Η Δυτική και Κεντρική Αφρική απειλούνται με τον χειρότερο λιμό όλων των εποχών

Ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν αρκετό φαγητό για να επιβιώσουν στη Δυτική και την Κεντρική Αφρική αναμένεται να σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών, φτάνοντας τα 48 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι –ή το 8% του εκτιμώμενου πληθυσμού της περιοχής– αντιμετωπίζουν «διατροφική ανασφάλεια», σύμφωνα με την ανάλυση μιας ομάδας υπηρεσιών του ΟΗΕ. Πολλές χώρες πλήττονται ταυτόχρονα από συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των τιμών. Οι πλημμύρες τη φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές για το Τσαντ και τη Νιγηρία.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανέφερε ότι τα υψηλότερα επίπεδα πείνας καταγράφονται στο Μαλί, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Νιγηρία. Και οι τρεις χώρες δίνουν μάχη για να απωθήσουν τους ισλαμιστές αντάρτες, από τις επιθέσεις των οποίων έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια άνθρωποι. Σε ορισμένους θύλακες, όπως στο Γκορόμ-Γκορόμ της βόρειας Μπουρκίνα Φάσο, το 20% του πληθυσμού υποσιτίζεται.

«Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών με διατροφική ανασφάλεια είναι περιοχές όπου η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια συνεχίζει να επιδεινώνεται, ιδίως από την περσινή χρονιά. Αυτό έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς και την πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες», σχολίασε ο Φεντερίκο Ντονέρτ, ένας περιφερειακός σύμβουλος του WFP.

Σε όλη την Αφρική, από τη δύση μέχρι την ανατολή, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια διατροφική κρίση που είναι η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη από όσες έχει βιώσει ποτέ η ήπειρος αυτή, εκτιμούν διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Οι πόλεμοι και η κλιματική αλλαγή είναι οι κυριότερες αιτίες όμως η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του χρέους που συσσωρεύτηκε μετά την πανδημία της Covid-19, της αύξησης των τιμών και του πολέμου στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ