today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Εφτά στα 10 περιστατικά σεξουαλικής βίας αφορούν γυναίκες

Η σεξουαλική βία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζει βαθιά την ατομική και δημόσια υγεία, πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και οι αριθμοί υποεκτιμούν το πρόβλημα επειδή πολλές περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται, τονίστηκε σε αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ.

Η Ελένη Ζαγγελίδου, Ιατροδικαστής-Προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δυσκολίες που υπάρχουν να αποδειχθεί ιατρικά η σεξουαλική κακοποίηση και σημαντικό είναι -πρόσθεσε- η εξέταση του θύματος μετά από την καταγγελία να μην απέχει χρονικά από το συμβάν, διαφορετικά χάνονται ευρύματα. Υποστήριξε ότι η βία είναι έμφυλη και από τα δέκα περιστατικά που καλούνται να εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές τα επτά αφορούν σε γυναίκες. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα ώστε να καταφέρουν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας και στην διαδικασία που απαιτείται για τη σύνταξη της ολοκληρωμένης ιατροδικαστικής έκθεσης.

Ο Λουκάς Αθανασιάδης, Καθηγητής Ψυχιατρικής-Ψυχοσεξουαλικότητας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ αναφέρθηκε στην σεξουαλική βία σε παγκόσμιο επίπεδο και επισήμανε ότι βρίσκεται παντού, οι συνέπειες της στα θύματα εκτός από σωματικές είναι και ψυχικές (κατάθλιψη, άγχος και αυτοκτονικές τάσεις). Πρόσθεσε ότι χρειάζονται πολιτικές πρόληψης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, θεραπευτικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας.

Η Παρασκευή Τατσιοπούλου, Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ επισήμανε ότι όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση στα παιδιά οι θύτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Πρόσθεσε ότι η απουσία μαρτύρων καθιστά δύσκολο να αποδειχθεί το συμβάν και ελάχιστα περισταστικά μπορεί να φθάσουν στις αρχές.

Η εκδήλωση με θέμα η «Σεξουαλική Βία» διοργανώθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ που συγκρότησε την «Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων».

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, η Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου, Πρόεδρος της «Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ