today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Σ.Σακοράφα: Η κυβέρνηση της λίστας Πέτσα ισχυρίζεται ότι φέρνει νομοσχέδιο για τη διαφάνεια

«Δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε για ένα νομοσχέδιο, με θέμα τη δημοσιότητα και τη διαφάνεια στον Τύπο, χωρίς να αναφερθούμε στη λίστα Πέτσα, η οποία, χάρη στον κύριο Μητσοτάκη αποτέλεσε πραγματικά τομή στην ιστορία του Τύπου, στην Ελλάδα», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Τύπο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Στην εφημερίδα ‘Φιλελεύθερος’ δόθηκαν 5 φορές περισσότερα χρήματα από ότι στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο αναδιανεμητικός ρόλος του Δημοσίου, με τη μέθοδο της χρηματοδότησης μέσω των κρατικών διαφημίσεων, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για τον Τύπο και για τη λεγόμενη τέταρτη εξουσία», είπε η Σοφία Σακοράφα και σχολίασε πως στην περίπτωση της «λίστας Πέτσα», «η μοίρα όλων αυτών των χρημάτων – δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ – ήταν χάρη στον κύριο Μητσοτάκη, να καταλήξουν στους συγκεκριμένους αποδέκτες για την προεξόφληση αμέριστης πολιτικής στήριξης προς την κυβέρνηση και το κόμμα του».

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων η κ. Σακοράφα ανέφερε ότι συνιστά σημαντικό ζήτημα το γεγονός, ότι λίγοι ιδιοκτήτες και μεγαλοϊδιοκτήτες κατέχουν πολλά μέσα ενημέρωσης, που λειτουργούν όλα παράλληλα, αλλά και ταυτόχρονα με όλες τις άλλες επιχειρήσεις τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει σύστημα ελέγχου, που θα διασφαλίζει ότι τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης δεν θα καταλήγουν στις οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες, αλλά θα αναλώνονται για την ανάπτυξη του Τύπου. Σημείωσε επίσης, πως δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους εικονικούς ιδιοκτήτες, όταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες δεν πληρούν την προϋπόθεση να μην βαρύνονται με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, και πως δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των κυλιόμενων απολύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ