today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Παλαιοντολογία: Ανακαλύφθηκε στη Μογγολία νέο είδος σαρκοβόρου δεινοσαύρου με «αεροδυναμικό» σώμα τύπου πιγκουίνου

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 1ης Δεκεμβρίου 2022, εξέλεξε τον ακαδημαϊκό Σταμάτιο Κριμιζή, επόπτη του γραφείου Διαστημικής Ερεύνης και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμο διευθυντή του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ως αντιπρόεδρό της για το έτος 2023. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το ίδιο έτος, θα είναι ο ακαδημαϊκός Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Σταθόπουλος.

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 1965, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής, και από το 1968 εργάζεται στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου έγινε επιστημονικός διευθυντής το 1980, επικεφαλής της διοίκησης Διαστήματος το 1991 και ομότιμος διευθυντής το 2004.

Είναι επικεφαλής ερευνητής σε πολλές διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1 και 2, και ο μόνος παγκοσμίως που έχει κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασικούς πλανήτες. Έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία από τη ΝΑSΑ, διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, επιστημονικά ιδρύματα, ακόμη και από την Γερουσία των ΗΠΑ (2018).

Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 640 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά για τον ήλιο, την ηλιόσφαιρα, τις μαγνητόσφαιρες των πλανητών και τον διαστρικό χώρο.

Έχει συγγράψει δύο βιβλία, «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα-Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια» (2017), και «Όλα σε μια Ζωή-Από τον Ήλιο στο Γαλαξία» (2020)», εκδόσεις Παπαδόπουλου, ενώ υπηρέτησε και ως πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής (SPC) για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Διαστημικών Επιστημών (COSPAR Athens 2022) που συνήλθε το χρονικό διάστημα 16-25 Ιουλίου 2022 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή περίπου 2.700 επιστημόνων από δεκάδες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ