today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Σε «υψηλό συναγερμό» οι ουκρανικές πρεσβείες στην Ευρώπη

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη έλαβε σήμερα ένα δέμα που περιείχε μάτια ζώων, το τελευταίο σε μια σειρά παρόμοιων “ματωμένων πακέτων” που εστάλησαν σε ουκρανικές διπλωματικές αποστολές σε ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν Ουκρανοί και Ισπανοί αξιωματούχοι.

Η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο στην ισπανική πρωτεύουσα και άρχισε να ερευνά την περιοχή με σκύλους εκπαιδευμένους να εντοπίζουν ύποπτα αντικείμενα με την όσφρηση.

Τα πακέτα αυτά, τα οποία είχαν περιχυθεί με ένα υγρό με ιδιαίτερο χρώμα και μυρωδιά, εστάλησαν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Κροατία και την Ιταλία, την Αυστρία, όπως επίσης και στα γενικά προξενεία της χώρας στην Νάπολη (Ιταλία), την Κρακοβία (Πολωνία) και στο προξενείο στο Μπρνο (Τσεχία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

«Μελετούμε τη σημασία αυτού του μηνύματος», ανέφερε σε μια δήλωση στο Facebook ο Νικολένκο, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έδωσε εντολή όλες οι εμπλεκόμενες πρεσβείες και τα προξενεία να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία τρόμου και εκφοβισμού των ουκρανικών πρεσβειών και προξενείων βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι προσπάθειες αυτές (εκφοβισμού) είναι ανώφελες», υπογράμμισε, δείχνοντας τη Ρωσία που υπέστη αρκετές ταπεινωτικές ήττες επί του στρατιωτικού πεδίου τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία.

Έξι παγιδευμένες επιστολές εστάλησαν αυτή την εβδομάδα σε διευθύνσεις στην Ισπανία, περιλαμβανομένης της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Μαδρίτη, του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, με αποτέλεσμα η Ισπανία να ενισχύσει την ασφάλεια.

Ο Νικολένκο δήλωσε ότι η είσοδος στο διαμέρισμα του πρεσβευτή στο Βατικανό είχε υποστεί βανδαλισμό. Πηγή της πρεσβείας στη Ρώμη δήλωσε ότι μπροστά στην πόρτα είχαν τοποθετηθεί ανθρώπινα περιττώματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρεσβεία στο Καζακστάν είχε λάβει απειλή για τοποθέτηση βόμβας, που στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε.

Η πρεσβεία στις ΗΠΑ έλαβε επιστολή που περιείχε επικριτικό άρθρο για την Ουκρανία, ανέφερε ο ίδιος. Η επιστολή, όπως και οι περισσότερες από τις άλλες, προερχόταν από μία ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη Μαδρίτη, το προσωπικό ασφαλείας στην πρεσβεία εντόπισε το πακέτο, που έφερε γραμματόσημο μιας ξένης χώρας, περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Μια μονάδα ειδικών που εστάλη στο σημείο επιβεβαίωσε πως δεν περιείχε εκρηκτική ύλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ