today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ν.Μηταράκης: Ανάγκη για θεσμοθετημένη και υποχρεωτική αλληλεγγύη από την ΕΕ στο μεταναστευτικό

Τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο θέμα του Μεταναστευτικού υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, καλώντας για την εύρεση οριστικών λύσεων από όλους τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε το έργο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε δύο στόχους θα σας έλεγα πως τους πετύχαμε. Μειώσαμε δραστικά τις ροές προστατεύοντας τα σύνορα αλλά και σώζοντας ανθρώπινες ζωές και ελαχιστοποιήσαμε τις επιπτώσεις του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και προσέθεσε: «Την ίδια ώρα, ωστόσο, οφείλουμε να πούμε πως η μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει, όπως και δεν πρόκειται να τελειώσει».

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης κάλεσε τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής. «Η πίεση στα σύνορά μας είναι αυξανόμενη και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα. Το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου δέχεται πίεση, σηκώνοντας ένα πολύ μεγάλο βάρος, ως κράτη πρώτης υποδοχής. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα μέσω του μηχανισμού MED5, ζητάμε ξεκάθαρη βοήθεια από τους εταίρους μας, θεσμοθετημένη και υποχρεωτική αλληλεγγύη, καθώς δεν είναι εφικτό πλέον να σηκώνουμε βάρη δυσανάλογα των δυνατοτήτων μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ