today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Εκδόθηκε νέα Νavtex επέκτασης των ενεργειακών ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης

Στην έκδοση Navtex για την επέκταση των σεισμικών ερευνών προκειμένου να εντοπιστούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό.

Η νέα Navtex, στέλνει το ερευνητικό πλοίο ακόμη πιο νότια, σε περιοχή Ελληνικής δικαιοδοσίας εντός των ενεργειακών οικοπέδων όπως αυτά είχαν χαραχτεί πριν χρόνια με προσεκτικό τρόπο. Όπου έχει απαιτηθεί, η Αθήνα έχει ζητήσει ήδη την άδεια από κράτη που έχουν οριακή αρμοδιότητα. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που φαίνεται είναι πως υπάρχει ενεργειακό ενδιαφέρον και κάθε κίνηση που γίνεται στο θαλάσσιο πεδίο έχει προετοιμαστεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Η επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxοnMobil και σε άλλες περιοχές νοτίως της Κρήτης αποκαλύπτει την σπουδή του πετρελαϊκού κολοσσού να επισπεύσει και να διευρύνει τις έρευνες ώστε να φέρει πιο κοντά την ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης.

«Επέκταση των ερευνών γίνεται στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου. Εξελίσσεται και η διεύρυνση της περιοχής, πάντοτε εντός των ορίων της εθνικής δικαιοδοσίας. Tο ενδιαφέρον και δεύτερης εταιρείας αναδεικνύει περισσότερο τη σημασία της κίνησης εκεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οι έρευνες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης». Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία. Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το ερευνητικό πλοίο. Ζώνη αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ στο ερευνητικό σκάφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ