today-is-a-good-day
27.7 C
Athens

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει για 3η χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

H προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ένταξη της διαδικασίας της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης συνεχίζεται, με τον Δήμο Αθηναίων να συμμετέχει «ενεργά» σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, που στοχεύουν αφενός στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και αφετέρου στη μείωση παραγωγής αποβλήτων.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου, συμμετέχει για 3η συνεχή χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων EWWR 2022, που φέτος πραγματοποιείται από 19-27 Νοεμβρίου, δίνοντας δυναμικό παρών σε ένα πλούσιο τριήμερο περιβαλλοντικών δράσεων αφιερωμένων στα «Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη έχει τον 4ο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή, μετά από τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Η παγκόσμια παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2000 και 2015, ενώ η κατανάλωση ενδυμάτων και υποδημάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 63% έως το 2030.

Φέτος, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης RECYCOM και το Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει μια ξεχωριστή διαδραστική εκδήλωση εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα: «Τα απόβλητα είναι εκτός μόδας. Βοηθάμε τα ρούχα μας να γράψουν την ιστορία τους».

Bιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια, πρωτότυπα εκθέματα και ευρηματικά σκετς που βασίζονται σε μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και το περιβάλλον θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή παιδιών μαθητών Δημοτικού 7 – 11 ετών, με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευσή τους πάνω στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή ανακύκλωσης στην Ευρώπη.

«Το περιβάλλον είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι μικρές αποφάσεις που λαμβάνουμε καθημερινά το επηρεάζουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Όλα, λοιπόν, θα ήταν καλύτερα εάν υιοθετούσαμε οικολογικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον, που να ανοίγουν το δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο πλανήτης. Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστη προτεραιότητά μας. Ας κάνουμε τη μέγιστη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Μικροί και μεγάλοι θα ενημερωθούν μέσα από βίντεο για το πώς η βιομηχανία παραγωγής ρούχων επηρεάζει τον πλανήτη μας. Θα μάθουν να κατασκευάζουν νήμα από μακό μπλουζάκια, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τις δραστηριότητες στους υπόλοιπους σταθμούς και θα πειραματιστούν σε διαφορετικά είδη και μεγέθη αργαλειών που κατασκευάζονται στα μηχανήματα του ΠΟΙΩ από ξύλο, χαρτόνι και ανακυκλώσιμο πλαστικό. Μάλιστα, σε παραλλαγές της δράσης για παιδιά θα δουν πώς γίνεται πλέξη χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του χεριού, ενώ σε άλλες παραλλαγές θα ενσωματωθούν ειδικά εξαρτήματα που προετοιμάζονται στους 3d printers του ΠΟΙΩ.

Η δράση του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιείται στο Σεράφειο (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, 11854, Αθήνα), ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου. Εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας European Week for Waste Reduction (EWWR) είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ