today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Όλες οι χώρες να υπηρετούν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης χωρίς εκπτώσεις

«Η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπίζεται σε όλα τα διεθνή fora τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας ως ακρογωνιαίο λίθο του νομικού και αξιακού μας πολιτισμού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα περισυλλογής αλλά και δράσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την κατοχύρωση της προστασίας των γυναικών και των παιδιών από την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία.

Χαρακτήρισε τη σύμβαση αναπόσπαστο στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις χώρες που μετέχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα αξιών «χωρίς εκπτώσεις».

Υπενθύμισε ότι χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως η Ουγγαρία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν δεν υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, επειδή περιείχε αναφορά στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. «Καταδικάζουμε οποιεσδήποτε πολιτικές εκφράσεις υποστηρίζουν την αποχώρηση των χωρών τους από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών έγινε κατά τη Β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΞ «Οργάνωση και Λειτουργία Εθνικής Μονάδας ETIAS και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εξωτερικών» στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ