today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Ηχηρό μήνυμα της Κυβέρνησης στην Τουρκία για το τουρκικό γεωτρύπανο

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, διαμηνύει η κυβέρνηση στην Τουρκία, με αφορμή δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου ότι το «Αμπουντοχαμίντ Χαν» βγαίνει εκ νέου στη Μεσόγειο, χωρίς να διευκρινιστεί πάντως το πεδίο της κίνησής του, αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να πλεύσει στην περιοχή της «Γαλάζιας πατρίδας»…

Του Κώστα Πασίση

«H χώρα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ενώ πρόσθεσε ότι «Η ελληνική αντίδραση θα είναι πάντοτε σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας».

Το εν λόγω  τουρκικό γεωτρύπανο είναι παλιά …ιστορία καθώς απασχόλησε την Κυβέρνηση, τον περασμένο Αύγουστο, όταν βγήκε για έρευνες στη Μεσόγειο, αλλά σε τουρκικά ύδατα.

Για το Αμπουντοχαμίντ Χαν» έχουν γίνει πολλές συσκέψεις στο υπουργείο Άμυνας αναφορικά με  την  αντίδραση της χώρας μας επί του πεδίου, σε περίπτωση που πλησιάσει περιοχή ελληνικών συμφερόντων, (νότια της Κρήτης), με συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Τα σχέδια αντίδρασης είναι έτοιμα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανασυρθούν από τα συρτάρια και να τεθούν σε άμεση εφαρμογή, αν παραστεί ανάγκη.

Το σενάριο  που προβληματίζει περισσότερο είναι μήπως η Τουρκία θελήσει να ενεργοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για να προκαλέσει την Ελλάδα.

Ωστόσο σε αυτή τη φάση, που η πορεία του είναι θολή και αδιευκρίνιστη, το Μαξίμου δεν προτίθεται να παίξει το παιχνίδι των Τούρκων μέσω μίας ρητορικής όξυνσης.

Η διαφαινόμενη δεύτερη έξοδος του «Αμπουντοχαμίντ Χαν» έχετε να προστεθεί στις ουκ ολίγες τουρκικές επιθέσεις προς στη χώρα μας.

«Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε διαρκείς προκλήσεις», τόνισε σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρωθυπουργός μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ενώ μόλις χθες η Τουρκία προέβη σε 91 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, οι 61 από οπλισμένα μαχητικά, 7 εμπλοκές και 6 υπερπτήσεις!

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες  πηγές από το ΥΠΕΞ η Αθήνα περίμενε κάποια νέα εχθρική κίνηση, καθώς το τελευταίο διάστημα οι κ.κ Μητσοτάκης-Δένδιας πέτυχαν διπλωματικές  νίκες, στριμώχνοντας την Άγκυρα, ενώ η Τουρκία δέχθηκε και ηχηρά χαστούκια από ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ειδικότερα ο Σουλτάνος ενοχλήθηκε σφόδρα:

—Από τη  σημαντική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, που  ταυτίζονται  με τα FIR Αθήνας και Καΐρου.

Μια συμφωνία που επί της ουσίας ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

—-Από την έναρξη σεισμικών ερευνών  νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

—Από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που περιλαμβάνει   ξεκάθαρες θέσεις για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

—-Από το πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδας, που αγοράζει Rafale και φρεγάτες  και η Τουρκία είναι αποκλεισμένη από τα F-16

—-Από το διπλό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία, ότι οι S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο, όχι το …ευτυχέστερο για την Τουρκία, ο  Ταγίπ Ερντογάν θέλει με το Αμπουντοχαμίντ Χαν» να στείλει ένα μήνυμα ότι παραμένει ενεργός παίχτης στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ