today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Τεχεράνη: Οι δυτικές χώρες δεν έχουν την ηθική αξιοπιστία για να επικρίνουν το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγόρησε σήμερα τις δυτικές χώρες, που ζητούν από τον ΟΗΕ να αρχίσει διεθνή έρευνα για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, ότι «δεν έχουν την ηθική αξιοπιστία» για να της κάνουν μαθήματα.

«Τα δικαιώματα του ιρανικού λαού παραβιάσθηκαν ευρέως από τους δήθεν πρωταθλητές των ανθρώπινων δικαιωμάτων εξαιτίας της επιβολής μονομερών κυρώσεων από το αμερικανικό καθεστώς και την εφαρμογή αυτών των απάνθρωπων κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία», δήλωσε μια Ιρανή αξιωματούχος, η Χαντιζέχ Καριμί, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης στη Γενεύη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εκφράζει τη βαθιά λύπη της για το γεγονός ότι μερικά αλαζονικά κράτη καταχρώνται για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για να ανταγωνισθούν ένα κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ που είναι πλήρως δεσμευμένο στην υποχρέωσή του να προωθεί και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε στην ομιλία της η Καριμί.

«Η εργαλειοποίηση της κοινής υπόθεσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων για τους πολιτικούς σκοπούς συγκεκριμένων ομάδων δυτικών χωρών είναι απαίσια και επαίσχυντη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κανί είχε δηλώσει πως περίπου 50 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί κατά τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν από το Σεπτέμβριο το Ιράν, δίνοντας τον πρώτο επίσημο απολογισμό νεκρών από την καταστολή στις περιοχές των Κούρδων.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συγκρουσθεί με διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, ενώ το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 300 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μετά το θάνατο της 24χρονης κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη ισλαμική μαντίλα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα πως το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με μια «κρίση στα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς 14.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα στη χώρα, ανάμεσα στους οποίους παιδιά.

«Περίπου 50 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαμαρτυριών και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ινδική τηλεόραση ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Κανί, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο υφυπουργός δεν είπε πόσοι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, όμως δήλωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει σχηματίσει μια επιτροπή για να ερευνήσει τους θανάτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ