18.6 C
Athens

Ουκρανία: Αποκαθίσταται σήμερα σταδιακά το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας

Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σήμερα σταδιακά σε ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής πρωτεύουσας, μια μέρα μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιδρομές που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο τους εννέα μήνες που έχουν περάσει από τότε που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι το 25% των σπιτιών στο Κίεβο εξακολουθούσε να μην έχει ρεύμα, αλλά ότι η παροχή νερού αποκαταστάθηκε σε ορισμένες περιοχές και θα ξαναρχίσει σε άλλες αργότερα σήμερα.

Σε μεγάλη βελτίωση από χθες, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η ουκρανική πρωτεύουσα έμεινε χωρίς ρεύμα, τα δημόσια μέσα μεταφοράς λειτουργούσαν σήμερα στο Κίεβο, με λεωφορεία να έχουν αντικαταστήσει τα τραμ για εξοικονόμηση ενέργειας.

“Ας αντέξουμε κόντρα σε όλα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.

Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί, που είχε διακοπεί χθες, Τετάρτη, η λειτουργία τους συνεπεία των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών, επανασυνδέθηκαν με το ηλεκτρικό δίκτυο.

“Μετά τους χθεσινούς μαζικούς βομβαρδισμούς, το προσωπικό του ενεργειακού τομέα κατόρθωσε να επανασυνδέσει το πρωί τρεις πυρηνικούς σταθμούς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας στο Telegram και διευκρινίζεται ότι οι μονάδες θα αρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το βράδυ.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η επαναλειτουργία εντός της ημέρας των τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας θα βοηθήσει στην άμβλυνση των προβλημάτων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

“Η κατάσταση είναι δύσκολη σε όλη τη χώρα”, είχε σημειώσει σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα, προσθέτοντας ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξανόταν σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Κίεβο ήταν ένας από τους βασικούς στόχους των χθεσινών επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις εξαιτίας των οποίων σταμάτησε η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές και κατέστη απαραίτητη η έκτακτη διακοπή της ηλεκτροδότησης άλλων για να εξοικονομηθεί ενέργεια και να επιτραπούν επισκευές ενόψει του χειμώνα.

Η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη, η οποία είχε 2,8 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο και όπου έχει ήδη χιονίσει και οι δρόμοι έχουν πάγο.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε στις περιφέρειες Κιροβόχραντ και Βινίτσια.

Η παροχή αποκαταστάθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό στην βόρεια περιφέρεια Σούμι, και 3.000 εργάτες ορυχείου, που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτό στη διάρκεια διακοπής της ηλεκτροδότησης, ανέβηκαν στην επιφάνεια, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ στη νότια Ουκρανία, ο Βιτάλι Κιμ, ο περιφερειάρχης του Μικολάιφ, απηύθυνε έκκληση στους Ουκρανούς να είναι όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στην χρήση ενέργειας.

“Η κατανάλωση αυξάνεται σήμερα το πρωί (κάτι το οποίο είναι λογικό) και δεν υπάρχει επαρκής δυνατότητα στο σύστημα να το ενεργοποιήσουμε για περισσότερους καταναλωτές!”, έγραψε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Το ενεργειακό σύστημα είναι ενωμένο όπως όλοι μας! Είναι πολύ σημαντικό να σβήσετε κάποια φώτα που δεν χρειάζονται!!!”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ