today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Θα πάρουν Οσκαρ οι «προβληματικοί» Γουίλ Σμιθ, Μπραντ Πιτ και Λετίθια Ράιτ; – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς κληρονομικό χάρισμα για να δεχτεί ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι υποψήφιοι για Οσκαρ πρώτου ρόλου ο Γουίλ Σμιθ, ο Μπραντ Πιτ και η Λετίθια Ράιτ. Το θέμα μας δεν είναι αυτό. Αν τελικά οι υποψηφιότητές τους περιληφθούν στους καταλόγους, κατά πόσο θα παίξουν ρόλο ζητήματα που δεν σχετίζονται με την ερμηνεία τους στις ταινίες, αλλά με την προσωπική τους ζωή; Θα κριθούν σε σχέση με την ερμηνευτική τους δεινότητα, ή όχι;

Στις 27 Μαρτίου, ο Γουίλ Σμιθ χαστούκισε τον Κρις Ροκ στην τελετή απονομής των Οσκαρ, παρέλαβε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού και στη συνέχεια πήγε σε πάρτι. Προξενήθηκε τρομερός σάλος και ο Σμιθ οδηγήθηκε σε παραίτηση από την Ακαδημία, ενώ του απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε εκδηλώσεις της για μια δεκαετία.

Έκτοτε ο Γουίλ Σμιθ ζήτησε συγγνώμη από τον Κρις Ροκ πολλές φορές και η Apple αποφάσισε να προχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2022 στην κυκλοφορία μιας ταινίας με τίτλο Emancipation. Είναι παραγωγός και πρωταγωνιστεί. Θα είναι υποψήφιος; Θα πάρει βραβείο; Το Χόλιγουντ και το περιοδικό Hollywood Reporter αμφιβάλλει ιδιαιτέρως.

Ο Μπραντ Πιτ, κατηγορήθηκε από την πρώην σύζυγό του Αντζελίνα Τζολί σε έγγραφα που κατατέθηκαν στις 4 Οκτωβρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Λος Άντζελες, για σωματική επίθεση σε αυτήν και δύο από τα παιδιά τους το 2016, όταν ήταν ακόμη παντρεμένοι, σε ιδιωτική πτήση από τη Γαλλία προς Καλιφόρνια. Αυτό ώθησε το FBI να εξετάσει τους ισχυρισμούς (η Τζολί λέει ότι η υπηρεσία «κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση είχε πιθανή αιτία να κατηγορήσει τον Πιτ για ομοσπονδιακό έγκλημα», αν και το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ αρνήθηκε κάτι τέτοιο) και η Τζολί να υποβάλει αίτηση διαζυγίου. Η τελευταία ταινία του Μπραντ Πιτ, Babylon, στην οποία παίζει βασικό δεύτερο ρόλο, θα κυκλοφορήσει στις 23 Δεκεμβρίου από την Paramount.

Τέλος, η Λετίθια Ράιτ,  η πρωταγωνίστρια στο Black Panther: Wakanda Forever, έχει πρόβλημα. Η πρώτη προβολή έχει προγραμματιστεί από τη Disney για τις 11 Δεκεμβρίου. Αν και το μέγεθος της προβληματικής της συμπεριφοράς είναι πολύ μικρότερο από αυτό του Σμιθ και του Πιτ, η Ράιτ έκανε retweet ένα βίντεο συνωμοσίας εναντίον του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.  Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, προώθησε αντιεμβολιαστικές απόψεις στα γυρίσματα της ταινίας – αν και αρνείται το τελευταίο. Η  αντίδραση ήταν τόσο έντονη που ορισμένοι θαυμαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησαν να ερμηνευθεί από  άλλη ηθοποιό ο ρόλος.

Πολύ πριν από την συγκεκριμένη τριάδα, άλλοι υποψήφιοι για Όσκαρ είχαν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους προβληματικές συμπεριφορές.

Οι σκηνοθέτες Ρόμαν Πολάνσκι και Γούντι Άλεν κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση – ο Πολάνσκι ομολόγησε την ενοχή του για βιασμό μιας 13χρονης και στη συνέχεια διέφυγε από τη χώρα ενώ περίμενε την καταδίκη του το 1978. Ο Άλεν κατηγορήθηκε για παιδική παρενόχληση προς την υιοθετημένη κόρη του το 1992, αλλά δεν διώχθηκε ποτέ. Στη συνέχεια κέρδισαν Όσκαρ, ο πρώτος καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Πιανίστα το 2003 και ο δεύτερος καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για το Μεσάνυχτα στο Παρίσι το 2012.

Πιο πρόσφατα, ο Μελ Γκίμπσον, ο οποίος προχώρησε σε αντισημιτικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης για οδήγηση υπό την επήρεια το 2006 και κατηγορήθηκε από τη σύντροφό του για ενδοοικογενειακή κακοποίηση το 2010, προτάθηκε ως υποψήφιος για σκηνοθεσία του Hacksaw Ridge το 2017.

Και οι νικητές των Όσκαρ περιλαμβάνουν τον Κέισι Άφλεκ, τον καλύτερο ηθοποιό για το Manchester by the Sea το 2017, αφού αντιμετώπισε – και διευθέτησε – μηνύσεις από δύο γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι τις παρενόχλησε σεξουαλικά το 2009.  Ο Γκάρι Όλντμαν, πήρε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για το Darkest Hour το 2018, παρά την κατηγορία κακοποίησης το 2001 από την πρώην σύζυγό του (η αστυνομία έκανε τις έρευνές της ο ηθοποιός αρνούνταν σταθερά ότι υπήρξε κακοποίηση και τελικά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες).

Ο Κόμπι Μπράιαντ, ήταν ο  νικητής στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων για το Dear Basketball το 2018, παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση το 2003 (αυτός και ο κατήγορος συμβιβάστηκαν). Και ο Νικ Βαλελόνγκα, πήρε βραβεία καλύτερης ταινίας και πρωτότυπου σεναρίου για το Green Book το 2019, παρόλο που ισχυρίστηκε ψευδώς σε ένα tweet του 2015 ότι είχε δει μουσουλμάνους Αμερικανούς να πανηγυρίζουν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Άλλοι που κατηγορήθηκαν για ανάρμοστη συμπεριφορά «εισέπραξαν αρνητικές αντιδράσεις. Οι προοπτικές του Νέιτ Πάρκερ για σκηνοθεσία και υποκριτική για το The Birth of a Nation του 2016 εξατμίστηκαν όταν αναζωπυρώθηκε μια υπόθεση του 1999 στην οποία κατηγορήθηκε – αλλά τελικά αθωώθηκε – για βιασμό από μια γυναίκα που αργότερα αυτοκτόνησε. Και ο σκηνοθέτης Μπράιαν Σίνγκερ, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών (ισχυρισμούς που ο ίδιος έχει αρνηθεί), ήταν  ένας σημαντικός συντελεστής στο Bohemian Rhapsody του 2018 που όμως δεν προτάθηκε για βραβείο.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ