today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Σουηδό πρέσβη μετά από διαδήλωση φιλοκουρδικών οργανώσεων στη Στοκχόλμη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Σουηδίας στην Άγκυρα για να του ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα από τις σουηδικές αρχές για ένα «συμβάν» που σημειώθηκε στη Στοκχόλμη και θεωρείται «προσβολή» για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, μια ομάδα «υποστηρικτών» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, οργάνωσε κινητοποίηση διαμαρτυρίας κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Οι συγκεντρωμένοι έριξαν στο κτίριο φυλλάδια με συνθήματα –που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική προπαγάνδα»– και περιεχόμενο που θεωρεί προσβλητικό για τον Ερντογάν.

Η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία να εντοπίσει τους υπεύθυνους, πρόσθεσαν οι διπλωματικές πηγές.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διμερείς σχέσεις καθώς η Σουηδία, όπως και η Φινλανδία, αναμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Οι διαδηλωτές στη Στοκχόλμη ζητούσαν από τη Σουηδία να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και να ακυρώσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες το καλοκαίρι ώστε η Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ