today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

COP27- Κίνα: Μένει ακόμη “πολύς δρόμος” για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η κυβέρνηση της Κίνας χαιρέτισε σήμερα την τελική ανακοίνωση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, αλλά προειδοποίησε ότι μένει ακόμη «πολύς δρόμος» σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης για το Κλίμα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κυρίως «η απουσία ενός ξεκάθαρου οδικού χάρτη» για τη χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής «δεν συμβάλλει στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του βορρά και του νότου», πρόσθεσε.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν κάθε χρόνο 100 δισεκ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών», προκειμένου οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε η Μάο.

Η Κίνα ωστόσο «αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή τη σύνοδο και στηρίζει ενεργά την Αίγυπτο, η οποία εκπλήρωσε με επιτυχία τον ρόλο της χώρας οικοδέσποινας».

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, η Κίνα, είχε απορρίψει στη διάρκεια της συνόδου την ιδέα ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον αναπτυσσόμενη χώρα, αν και εδώ και πολλά χρόνια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ