today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Κεντρικός ομιλητής στο Nicosia Risk Forum 2022 ο Χρ.Τριαντόπουλος

Στην Κύπρο βρέθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος στις 15 και 16 Νοεμβρίου, όπου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο Nicosia Risk Forum 2022.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λευκωσία και τη Λάρνακα, ο Έλληνας υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, με την επίτροπο Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κλέλια Βασιλείου, καθώς και με στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τριαντόπουλος στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου σε Λάρνακα και Λευκωσία με κυβερνητικούς αξιωματούχους, παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία περίοδο στο μηχανισμό της κρατικής αρωγής, αλλά και τη στρατηγική της χώρας στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, υπό τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα -σύμφωνα με ανακοίνωσή του- είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης στο πεδίο της στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ανταλλάσσοντας απόψεις και προσεγγίσεις, αλλά και δρομολογώντας κινήσεις συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο.

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ο κ. Τριαντόπουλος παρέθεσε ομιλία στη δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, με θέμα την κρατική αρωγή έπειτα από φυσικές καταστροφές. Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που εγείρει σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο η κλιματική κρίση, αλλά και στο τεράστιο κόστος που προκαλεί, καθώς και στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την άμβλυνση των παραγόντων που πυροδοτούν την κλιματική κρίση, την πρόληψη, αλλά και τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της κρατικής αρωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτερη, επαρκέστερη και δικαιότερη στήριξη των πληγέντων και η επιτάχυνση των έργων αποκατάστασης, προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό αναφορικά με τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν υπό το νέο πλαίσιο. Ο Χρ. Τριαντόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι από πέρυσι που λειτούργησε για πρώτη φορά η πλατφόρμα πρώτης αρωγής (arogi.gov.gr) μέχρι σήμερα, διοχετεύθηκαν 118,5 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 16.000 δικαιούχους πληγέντες – νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Παράλληλα, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα, προκειμένου να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πληγείσας τοπικής κοινωνίας, αναφέροντας ως παράδειγμα το επιτυχημένο North Evia-Samos Pass, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, που στήριξε τον τοπικό τουρισμό και τις οικονομίες των δύο περιοχών που επλήγησαν από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος παρουσίασε το κόστος για τη στήριξη και αποκατάσταση περιοχών που επλήγησαν από σοβαρές φυσικές καταστροφές, αναδεικνύοντας τόσο την ανάγκη ενδυνάμωσης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ όσο και της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά της κρατικής αρωγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ