today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Ρωσία: Σκανδαλώδης η απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου για την κατάρριψη της πτήσης MH17 

Η Ρωσία κατήγγειλε μια «πολιτική» απόφαση μετά την ετυμηγορία του ολλανδικού δικαστηρίου που καταδίκασε τρεις άνδρες, δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και έναν Ουκρανό ηγέτη των αυτονομιστών, για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014.

«Η πορεία και το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας δείχνουν ότι (η απόφαση) βασίζεται σε μια πολιτική εντολή», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο δεχόταν άνευ προηγουμένου πίεση από Ολλανδούς πολιτικούς, εισαγγελείς και ΜΜΕ για να επιβάλει ένα αποτέλεσμα με πολιτικά κίνητρα».

«Η δίκη στην Ολλανδία είναι πιθανό να γίνει μια από τις πιο σκανδαλώδεις στην ιστορία των νομικών διαδικασιών», πρόσθεσε.

Δικαστήριο της Χάγης στην απόφασή του σήμερα έκρινε ότι η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή, όταν καταρρίφθηκε το αεροσκάφος.

Οι καταδικασθέντες, δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία. Τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Παραμένουν φυγόδικοι και πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν πρόκειται να τους εκδώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ