today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των μεταλλωρύχων

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στην έδρα της ΚΕ του κόμματος, με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δημήτρη Καραγιάννη.

 

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, μετέφεραν στον γγ του ΚΚΕ «την κατάσταση του κλάδου και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Ζήτησαν «τη στήριξη στα αιτήματά τους σχετικά με την επαναπρόσληψη των 92 απολυμένων στην ”Ελληνικός Χρυσός”, που απολύθηκαν από εργολάβο, τη στελέχωση της Επιθεώρησης Μεταλλείων, που έχει απαξιωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι, δημιουργώντας κινδύνους ακόμα και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως συνέβη πρόσφατα στα μεταλλεία της IMERYS. Έθεσαν, ακόμα, το ζήτημα της αποδιάρθρωσης του ΙΓΜΕ, στο οποίο έχουν μείνει μόνο 140 εργαζόμενοι, καθώς και το Ασφαλιστικό και την επαναφορά του ορίου ηλικίας στα 50 έτη για τους μεταλλωρύχους στις υπόγειες στοές». Επίσης, μετέφεραν την εμπειρία τους «από την προσπάθεια που έκαναν για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπήκαν από τους εργοδότες, πατώντας πάνω στο «νόμο Χατζηδάκη», ο οποίος είναι ανάγκη να καταργηθεί». Τέλος, αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ «και την αγωνία τους για το αύριο της επιχείρησης, καθώς βγήκε εκ νέου άγονος ο σχετικός διαγωνισμός».

 

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε «την αμέριστη και ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους». Επισήμανε ότι «επιχειρήσεις όπως η ΛΑΡΚΟ, που θα μπορούσαν να παράγουν και να έχει όφελος το κράτος -τώρα που και το νικέλιο είναι πανάκριβο- έχουν τους εργαζόμενους να κάθονται και να μη λειτουργεί τίποτα, μόνο και μόνο για να ξεπουληθεί αυτός ο τεράστιος πλούτος». «Το ίδιο», υποστήριξε, «κάνουν και με τον λιγνίτη, με τον οποίο θα μπορούσε να παράγεται φθηνό ρεύμα για τον λαό, ενώ με το χρηματιστήριο ρύπων είναι ακριβός για να κερδοσκοπούν οι πάροχοι».

 

Όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα και τη διάλυση της επιθεώρησης μεταλλείων, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι «είναι απαράδεκτο, γιατί χάνονται ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη».

 

Τέλος, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων ότι το ΚΚΕ «θα θέσει όλα τα θέματα, με παρεμβάσεις του στη Βουλή και όπου χρειαστεί, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ”Ελληνικός Χρυσός”».

 

«Σήμερα συναντήσαμε μετά από αίτημά μας, τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στον οποίο εκθέσαμε όλα τα προβλήματα του κλάδου τα οποία δεν λύνονται και είναι πάρα πολύ σοβαρά γιατί η κατάσταση είναι μια κόλαση και έχουμε συνεχώς απολύσεις, ατυχήματα και δυστυχήματα» δήλωσε ο Δημήτρης Μπάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

 

«Είπαμε για τους 92 απολυμένους της ”Ελληνικός Χρυσός” που απολύθηκαν μέσα σε ένα βράδυ πριν δύο μήνες και τους οποίους η εταιρεία αρνείται να τους ξαναπάρει πίσω τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί, ”υπογείτες” οι περισσότεροι είναι αξιόλογο προσωπικό. Εκτός του ότι έμειναν 92 οικογένειες άνεργοι, χάνεται ένα προσωπικό, των ”υπογειτών μεταλλωρύχων” και προσπαθούμε με κάθε τρόπο οι άνθρωποι αυτοί να επανέλθουν στη δουλειά τους τη στιγμή που ο ”Ελληνικός Χρυσός” έχει πάρει πάρα πολλά εκατομμύρια με σκοπό να επενδύσει και ότι δήθεν θα προσλάμβανε 3.000 κόσμο» σημείωσε και προσέθεσε:

 

«Αναφέραμε το μεγάλο θέμα της ΛΑΡΚΟ, που είναι στα πρόθυρα να τη διαλύσουν, αλλά ηρωικά οι εργαζόμενοι με την Ομοσπονδία και άλλα αλληλέγγυα σωματεία κρατάμε αυτή τη στιγμή την ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και συνεχίζουμε. Υπάρχει το ζήτημα στην εταιρεία Imerys όπου έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα και δεν υπάρχουν στελεχωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας και όταν πάνε να κάνουν ελέγχους μετά από εισαγγελική παραγγελία δεν έχουν ούτε τα έξοδά τους για να πάνε να κάνουν τους ελέγχους. Παρόλα αυτά μάθαμε ότι έγιναν κάποιοι έλεγχοι τελευταία και έκλεισαν και στοές που σημαίνει ότι έχουν πάρα πολλά προβλήματα οι στοές και οι μεταλλοκτήτες δεν λαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να λαμβάνουν».

 

Ο Δ. Μπατής είπε ότι έθεσαν και το ζήτημα της αποψίλωσης από προσωπικό του ΙΓΜΕ, στο οποίο, όπως είπε, «έχουν μείνει 149 μόνιμοι υπάλληλοι και σε πέντε χρόνια θα έχουν μείνει κάτω από 40». «Ο μοναδικός ερευνητής του ορυκτού πλούτου ενδεχομένως σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη κοροϊδία, καθώς εμπαίζουν εν ψυχρώ τους εργαζόμενους, ότι δήθεν θα τους λύσουν τα εργασιακά τους ζητήματα, παίρνουν υποσχέσεις, αλλά ποτέ δεν γίνονται νομοθετικές ρυθμίσεις. Εμείς συνεχίζουμε, θα δούμε και άλλους παράγοντες της πολιτικής ζωής προκειμένου, επιτέλους να λυθούν αυτά τα ζητήματα και θα λυθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις πλέον» κατέληξε στη δήλωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ