today-is-a-good-day
13 C
Athens

Γ.Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Η Κυβέρνηση δεν απολογείται για τίποτα, απολογούνται οι κατηγορούμενοι

Την αταλάντευτη εναντίωση της χώρας μας σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και την αμέριστη συμπαράσταση προς την Άγκυρα για το προχθεσινό περιστατικό στην Πλατεία Ταξίμ εξέφρασε μέσω συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου απέρριψε, μάλιστα, τις παράλογες κα ανυπόστατες, όπως τις χαρακτήρισε κατηγορίες, που διατυπώνουν τούρκοι αξιωματούχοι περί στήριξης σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα κακόβουλα λογισμικά ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως «καμιά ελληνική Αρχή ασφαλείας δεν τα διαθέτει και δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ» και επέμεινε πως η προσπάθεια να καταστεί μονοθεματική η επικαιρότητα και να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κοσμογονία, που συντελείται στη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα έχει διαρκές ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας και αντιτίθεται στις τρομοκρατικές ενέργειες -τις αποτρόπαιες και καταδικαστέες αυτές ενέργειες- οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν παντού στον κόσμο» σημείωσε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, συμπληρώνοντας πως «Αντιτίθεται και σε κάθε αναθεωρητική λογική, η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και καταδικάσαμε το συγκεκριμένο περιστατικό στην Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε από την πρώτη στιγμή τα συλλυπητήριά του, για τους ανθρώπους που χάθηκαν, στις οικογένειές τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «Η χώρα δεν σχετίζεται με τον οποιοδήποτε τρόπο με αυτού τους είδους τα περιστατικά. Είναι εντελώς έξω από κάθε λογική και από κάθε αξιακό πλαίσιο με το οποίο συμπεριφέρεται η ελληνική πλευρά, το να δίνεται ότι υπάρχει η παραμικρή υποψία πως η χώρα μπορεί να παρέχει την οποιαδήποτε στήριξη σε αυτού του είδους τις ενέργειες. Πρόκειται για εντελώς ανυπόστατες, παράλογες κατηγορίες. Είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια. Είναι δολοφονικές πράξεις που στρέφονται εναντίον αθώων ανθρώπων και της σταθερότητας. Υπονομεύουν κάθε ενέργεια που πρέπει να γίνεται προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Είναι τεράστιο ατόπημα της Τουρκίας να προσπαθεί να συνδέσει τέτοιου είδους αποτρόπαια και καταδικαστέα περιστατικά που συμβαίνουν στο εσωτερικό της με οτιδήποτε άλλο. Είναι κι αυτό άλλο ένα βήμα προς μια τακτική απόλυτης σύγχυσης, την οποία ακολουθεί η Άγκυρα και δεν την έχει οδηγήσει πουθενά όλο το προηγούμενο διάστημα. Όλες αυτές οι ανυπόστατες κατηγορίες, είτε αφορούν στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, είτε αφορούν στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, με το ό,τι επικρατεί στο Αιγαίο ή και με την ίδια την Ιστορία, δεν οδηγούν πουθενά. Η χώρα μας τις αποδομεί επειδή τα επιχειρήματά της στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά, σε ντοκουμέντα, πάντοτε στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στην ιστορική παράδοση που έχει αναπτύξει η Ελλάδα. Η χώρα μας είναι ένα Κράτος που έχει ανοιχτό μέτωπο με αυτού του είδους τις αποτρόπαιες και καταδικαστέες πράξεις. Δεν προσφέρει, ούτε πρόσφερε ποτέ -σε καμία περίπτωση- κανενός είδους κάλυψη σε όσους διαπράττουν αυτού του είδους τα φρικτά εγκλήματα».

Για το θέμα των παρακολουθήσεων με κακόβουλα λογισμικά

«Οι πραγματικές και αληθινές διαστάσεις της υπόθεσης είναι ότι αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν και στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Οικονόμου για το ζήτημα των παρακολουθήσεων με κακόβουλα λογισμικά. «Κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης παρατηρήθηκαν πρώτη φορά στη χώρα μας το 2017-18. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι καμιά ελληνική Αρχή ασφαλείας δεν τα διαθέτει και δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή πεντακάθαρα. Η Ελληνική Πολιτεία, το Ελληνικό Κράτος δεν έχει κανενός είδους συναλλαγή με εταιρείες που παράγουν, εμπορεύονται, διακινούν αυτά τα λογισμικά και καμία ελληνική κρατική Αρχή ασφάλειας δεν τα έχει χρησιμοποιήσει. Καμία ελληνική Αρχή Ασφαλείας, κανένας κρατικός φορέας στη χώρα δεν είχε την οποιαδήποτε συνδιαλλαγή προμήθειας για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου για αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά. Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, το έχουν επιβεβαιώσει. Το είπε και χθες ο Πρωθυπουργός, το λέμε σε όλους τους τόνους από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για αυτή την υπόθεση: Ό,τι στοιχείο έρχεται στη δημοσιότητα για αυτό, για ενδεχόμενες εμπλοκές προσώπων, οφείλει η Δικαιοσύνη, που έχει ανοιχτή δικαστική έρευνα σε εξέλιξη, να το αξιολογήσει και να το ψάξει. Έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες».

«Η Κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί με σαφήνεια και με ειλικρίνεια. Το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί σε όλες του τις διαστάσεις και να μην μείνει καμία σκιά. Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση αυτή, η οποία επιχειρείται από κάποιους να αποτελέσει μονοθεματική ατζέντα στο δημόσιο διάλογο, οφείλει να διερευνηθεί σε όλο της το βάθος, σε όλο της το εύρος, με κάθε εμπλεκόμενο, από την ελληνική Δικαιοσύνη. Είμαστε σίγουροι ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δεν θα αφήσει καμία πτυχή της υπόθεσης αυτής χωρίς να την έχει διερευνήσει άμεσα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό που ξέρουμε για το Predator με τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι διαπίστωσε μία απόπειρα παραβίασης του κινητού του. Πήγε το κινητό του για έλεγχο και είδε ότι υπήρχε μία απόπειρα παραβίασης από το Predator, η οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν προέρχεται από ελληνική Αρχή Ασφάλειας. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση αυτή παραβίασης ή απόπειρας παραβίασης με κακόβουλα λογισμικά τηλεφώνου πολιτικού. Υπήρχαν αντίστοιχα περιστατικά στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Πολωνία. Είναι μία απειλή με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν σαν μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα» είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να μη μείνει καμιά σκιά στην υπόθεση αυτή. Αναζητούμε τις απαντήσεις. Ποια χώρα, όμως, στην Ευρώπη έχει βρει, μέχρι στιγμής, άκρη με τα κακόβουλα λογισμικά; Έχουν βρει άκρη στη Γαλλία; Έχουν βρει άκρη στην Ισπανία; Έχουν βρει άκρη στην Πολωνία; Η Κυβέρνηση δεν απολογείται για τίποτα, απολογούνται οι κατηγορούμενοι. Η Κυβέρνηση δεν είναι κατηγορούμενη. Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να είναι και αυτή θύμα όλης αυτής της υπόθεσης. Η Κυβέρνηση ενεργεί με νομοθετικές διατάξεις, που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο, που θα βάλουν την Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία θα υπάρχει καθολική απαγόρευση χρήσης, εμπορίας, διακίνησης αυτού του κακόβουλου λογισμικού. Και μια σειρά άλλες διατάξεις που θα διαρθρώνουν διαχρονικές παθογένειες, ακόμα και στον τύπο των νόμιμων επισυνδέσεων. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή βγήκε και είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Πήρε αποφάσεις, απέδωσε ευθύνες, απομακρύνθηκαν άνθρωποι. Θεσμικά αντιμετωπίζεται το ζήτημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις φάσεις αυτής της κυβερνητικής θητείας, σε οποιοδήποτε θέμα διαπιστώθηκαν λάθη, αδράνειες, θεσμικές αδυναμίες, που έχρηζαν διόρθωσης, με αυτό τον τρόπο, ακριβώς, αντέδρασε. Λέγοντας την αλήθεια, χωρίς να κρυφτεί, μην αφήνοντας καμιά σκιά να πέσει πουθενά. Αποδίδοντας ευθύνες εκεί που έπρεπε και κυρίως, με θεσμικές παρεμβάσεις, που διόρθωσαν ουσιαστικά τα πράγματα. Επιμένουν κάποιοι, σκόπιμα, να δημιουργούν σύγχυση ανάμεσα σε δύο διαφορετικά πράγματα. Όταν κάποιος διατυπώνει έναν ισχυρισμό ή μια κατηγορία, οφείλει να φέρει ατράνταχτα στοιχεία αυτού του ισχυρισμού. Διαφορετικά παραμένει αυτό που λέει στο πλαίσιο μιας πιθανότητας. Δεν μπορούμε την πιθανότητα να την κάνουμε βεβαιότητα».

Στόχος να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από την κοσμογονία που συντελείται τα τελευταία 3,5 χρόνια

«Η προσπάθεια όλη αυτή η υπόθεση να κυριαρχήσει μονοθεματικά, να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει την Κυβέρνηση, έχει ανάμεσα στα άλλα και ένα στόχο, να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, τη μνήμη του από την κοσμογονία, που συντελείται στη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια» τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Η κοσμογονία αυτή που γίνεται στη χώρα αφορά τους συνταξιούχους, που παίρνουν τη σύνταξη τους, σήμερα, πολύ γρηγορότερα από ό,τι στο παρελθόν. Την κοινωνία, που έμεινε όρθια την περίοδο της πανδημίας. Τους φοιτητές και τα Πανεπιστήμια, που θα μπορούν να συνεργάζονται με αντίστοιχα Ιδρύματα του εξωτερικού. Την οικονομία, καθώς η χώρα μας είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Η χώρα έχει τις μεγαλύτερες, τις περισσότερες ξένες επενδύσεις από ποτέ. Αφορά τον καθένα, που πληρώνει τον τρίτο χαμηλότερο λογαριασμό στην Ευρώπη στο ηλεκτρικό ρεύμα, εξαιτίας της πολιτικής της Κυβέρνησης. Αφορά τις προσπάθειες για την ενεργειακή αυτονομία, καθώς η χώρα παράγει το 44% με ΑΠΕ και θα αυξηθεί περισσότερο. Αλλά και το γεγονός ότι ξεκινά σεισμικές έρευνες για το φυσικό αέριο. Αφορά 250.000 ανθρώπους, που μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης βρήκαν δουλειά και έχουν εισόδημα, μισθό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ