today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η επιμήκυνση του τουρισμού, η εθελούσια της ΕτΕ, και τα 5,2 εκ. Ευρώ για διαφήμιση του Υπουργείου Παιδείας

Μπορεί η αξιοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης να έχει παγώσει για γεωπολιτικούς λόγους, όμως ακόμα υπάρχουν ειδήσεις που προκαλούν ενδιαφέρον. Μία από αυτές είναι πως οι Βούλγαροι, πριν το πάγωμα του διαγωνισμού, ζητούσαν από την κυβέρνηση ενημέρωση για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ενδιαφέρον ίσως μετουσιωνόταν και σε πρόταση. Πάντως, με τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ Β. Ελλάδας και Βουλγαρίας να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, το ενδιαφέρον δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση.

Περνώντας στα ξενοδοχεία η τουριστική σεζόν έχει στην πράξη επιμηκυνθεί καθώς έως σήμερα παραμένουν ανοιχτά τα περισσότερα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς. Όπως έλεγε παράγοντας του τουριστικού κλάδου στη στήλη ο καλός καιρός και ο ήπιος χειμώνα που έχουμε, μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα οδήγησε πολλούς ξένους επισκέπτες στο να κλείσουν εισιτήρια και να επισκεφθούν τη χώρα μας. Σημειώνεται πως η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν ήταν ένα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης.

Μένοντας στα ξενοδοχεία,  επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν οι πλειστηριασμοί, που θα είναι μαζικοί το προσεχές διάστημα και αφορούν ξενοδοχεία. Μερικά μεγάλα ονόματα φιγουράρουν στις λίστες των πλειστηριασμών, όπως το Koufonisia Resort, το SanAgostino στη Μεσσηνία, ξενοδοχεία στην Κάρπαθο και στη Θεσσαλονίκη. Επισπεύδοντες είναι τραπεζικά ιδρύματα με τους ιδιοκτήτες της πλειονότητας αυτών των ξενοδοχείων να βάζουν λουκέτα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκανάρουν τις τελευταίες εκθέσεις οίκων αξιολόγησης και τραπεζών για την ελληνική οικονομία. Το σενάριο που ήθελε μικρή ύφεση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να χάνει οπαδούς και να κερδίζει έδαφος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η Moody’s, η S&P 500 και η UBS βλέπουν ανάπτυξη της χώρας άνω του 1% του χρόνου. Κάτι που δεν είναι καθόλου αμελητέο, καθώς την επόμενη χρονιά οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα έχουν ύφεση εξαιτίας της ενεργειακής και εν γένει πληθωριστικής κρίσης. Επίσης, οι οίκοι προβλέπουν πτώση του ελλείμματος, γεγονός που και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία.

Εντυπωσίασαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank.Η κερδοφορία RoTBV της Alpha Bank ήταν 7,9% και τα εποπτικά Fully Loaded κεφάλαια CET1 αυξήθηκαν σε 12,1%, ενώ η ενσωματωμένη λογιστική αξία της μετοχής είναι στα 2,44 ευρώ.ΤοΚαθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 12% σε τριμηνιαία βάση (ή 17% σε επαναλαμβανόμενη βάση) και ανήλθε σε €339 εκατ., επωφελούμενο από την αύξηση των χορηγήσεων και των εσόδων χρεογράφων, καθώς και από τη θετική επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων. Τα Καθαρά Έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε €92,9 εκατ., μειωμένα κατά 6,2% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της απόσχισης του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, τα έσοδα από Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 5,7% το γ’ τρίμηνο, λόγω της αύξησης των προμηθειών Πιστωτικών Καρτών και Πληρωμών καθώς και της αύξησης των χορηγήσεων δανείων.

Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση πέρασε και μυαλό ακόμα δεν βάλαμε. Γιατί πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει ότι  η Εθνική Τράπεζα ξεκινά σήμερα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για όσους εργαζόμενους είναι άνω των 50 ετών. Οι αποζημιώσεις θα κινούνται από 150.000 μέχρι 200.000 Ευρώ, πρόσθετες άδειες, γενναία εφάπαξ κλπ. Στόχος της τράπεζας είναι να “απαλλαγεί” από 400 εργαζόμενους. Κάτι τέτοια βλέπουν όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα μέχρι τα 67 τους και αναρωτιούνται τί στο καλό έκαναν λάθος στη ζωή τους…

Το ενδεχόμενο να προσθέσει τη μετάδοση αθλητικών διοργανώσεων προς τους συνδρομητές της πλατφόρμας streaming της, εξετάζει η Netflix. Πρόσφατα η Netflix κατέθεσε αρχική πρόταση στην ATP tennis tour για τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, προτού τελικά αποσύρει το ενδιαφέρον της. Παράλληλα, η Netflix εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα λιγότερο δημοφιλών αθλημάτων, όπως της ποδηλασίας.

Πλησιάζουν οι εκλογές και τα υπουργεία προκηρύσσουν διαγωνισμούς διαφήμισης προκειμένου να κρατούν τα Μέσα ικανοποιημένα. Σε αυτό το περιβάλλον μαθαίνω ότι στο υπουργείο Παιδείας δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις του διαγωνισμού  της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ  για το έργο «Παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης και δημοσιότητας των έργων του ΥΠΑΙΘ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», συνολικής αξίας 5,2 εκατ. ευρώ. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή του κλίματος…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ