today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ουιντόντο: Πιστεύω πως δε θα παραστεί στη σύνοδο της G20 ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20, που διεξάγεται την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Ινδονήσιος ομόλογός του Τζόκο Ουιντόντο η χώρα του οποίου θα φιλοξενήσει την ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.

Ο Τζόκο επεσήμανε χθες Δευτέρα σε συνέντευξή του ότι έπειτα από συνομιλία που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Πούτιν σχημάτισε την «έντονη εντύπωση» ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο στο Μπαλί, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ινδονησία έχει δεχθεί πιέσεις από δυτικές χώρες και την Ουκρανία να μην καλέσει τη Ρωσία στη σύνοδο και να την αποκλείσει από τη G20, όμως η Τζακάρτα απάντησε ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να το πράξει αν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των μελών.

Ο Ουιντόντο υπογράμμισε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ευπρόσδεκτή στη σύνοδο, προσθέτοντας ότι αυτή θα επισκιαστεί από «την πολύ ανησυχητική» όξυνση των διεθνών εντάσεων.

«Η G20 δεν είναι ένα πολιτικό φόρουμ. Επίκεντρό της είναι η οικονομία και η ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Η Ινδονησία έχει επίσης καλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα μετάσχει στη G20 αν παραστεί σε αυτή ο Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ