today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Η εκλογική ατζέντα Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου

Αν και η ημερομηνία των εκλογών παραμένει ζητούμενο ακόμη, στην αφετηρία μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, ξεδιπλώνουν στρατηγικές με θέματα- φωτιά και στόχο την αυτοδυναμία για τη ΝΔ και την Προοδευτική Διακυβέρνηση για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Του Κώστα Πασίση

Η ΝΔ εισέρχεται στην πολιτική αρένα έχοντας ένα καθαρό προβάδισμα της τάξεως των έξι έως 8 ποσοστιαίων μονάδων, που ενέχει έναν κίνδυνο εφησυχασμού, που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξορκίζει, ζητώντας από το κόμμα να ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.
Στη τελευταία δημοσκόπηση της MRB η διαφορά που χωρίζει τα δυο κόμματα είναι 6,1 μονάδες.
Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας η ΝΔ έχει χάσει 0,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει 0,3%.
Ποσοστά που δείχνουν μικρές αυξομειώσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν το γενικό κανόνα ότι το πολιτικό σκηνικό ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο, όσον αφορά την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης μέτρησης είναι ότι η ακρίβεια με 51,9% είναι μακράν το βασικότερο θέμα που απασχολεί τους πολίτες.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, με αμείωτη ένταση οι ανατιμήσεις στην αγορά, εισαγόμενες κατά την κυβέρνηση, προφανώς και θα μετατραπούν σε «πόλεμο χαρακωμάτων» μεταξύ των κομμάτων καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η κυβέρνηση δείχνει να «παλεύει» το πρόβλημα, να το κοιτά κατάματα και να εφευρίσκει λύσεις, όπως έκανε με τις επιδοτήσεις στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ και στα καύσιμα.
Το «καλάθι νοικοκυριού», που …ξεπούλησε κατά τον κ. Γεωργιάδη, είναι ένα «εργαλείο» συγκράτησης των τιμών.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την προσπάθεια, αλλά δεν πανηγυρίζει περιμένοντας την απόδοση του μέτρου σε βάθος χρόνου και καλά κάνει επειδή η αγορά παίζει με σκληρούς κανόνες κερδοσκοπίας…

Επιπλέον εκείνο που περιμένει από το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι να λειτουργήσει ορθά ο ανταγωνισμός και στα υπόλοιπα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Απ ότι προκύπτει από τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Μαξίμου θα ρίξει το βάρος του στην καλή πορεία της οικονομίας, που επιβεβαιώνεται από το Eurogroup το οποίο αναγνώρισε μόλις προχθές τις θετικές επιδόσεις της.

Επίσης θα εστιάσει στην κοινωνική ατζέντα, εξού και το σύνθημα της: «Δίπλα στον Πολίτη». Ένα «μότο» που επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις τοποθετήσεις του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι το τέλος της κρίσης, χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμού.

Για το λόγο αυτό έβαλε «φρένο» στο Fuel pass 3.
«Η Κυβέρνηση θα κριθεί στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της ακρίβειας ως προς τον μετριασμό του αποτυπώματός της στις τσέπες των νοικοκυριών, στην αξιοπιστία και στην ειλικρίνεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Τσίπρας παίζει το χαρτί της ακρίβειας

Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση τρία είναι τα θέματα πάνω στα οποία στηρίζονται και «πυροβολούν» την Κυβέρνηση.
Ακρίβεια, που κατά τον Αλέξη Τσίπρα έχει το ονοματεπώνυμο Μητσοτάκη, Πάτσης , ενώ σε πρώτο πλάνο παραμένουν ακόμη οι υποκλοπές.
Η Κουμουνδούρου κατά κύριο λόγο εστιάζει στην ακρίβεια, θεωρώντας ότι είναι ένα θέμα, αιμορραγούσα πληγή, για την κυβέρνηση και σε αυτό θα κριθεί και το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η τροπολογία για το καλάθι του νοικοκυριού ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι το καλάθι είναι άδειο και η κυβέρνηση έστησε ένα επικοινωνιακό σώου.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατήσει «ζωντανό» το θέμα των υποκλοπών, παρότι οι πολίτες δε φαίνεται να συγκινούνται ιδιαίτερα.
Προ ολίγων ημερών κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για το θέμα των παρακολουθήσεων, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε-όπως αναμενόταν- στη Βουλή, θεωρώντας ότι το ζήτημα έκλεισε τον κύκλο του
Στην ερώτηση Τσίπρα, όμως υπάρχει μια παράγραφος που βάζει «μπουρλότο» στο πολιτικό σκηνικό.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα συνεχίσει η κυβέρνηση να επικαλείται το απόρρητο κι εάν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με «ενεργό» το κέντρο που διενεργεί τις παρακολουθήσεις.

 O Ανδρουλάκης επενδύει στο Πρόγραμμα του

Ένα περίπου χιλιόμετρο από την Κουμουνδούρου, στην Χαρ. Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να κατεβάζει ταχύτητα για τις υποκλοπές που δεν πουλάνε πολιτικά.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην ακρίβεια και στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, όπως για τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια, επαναφέροντας στο προσκήνιο επικαιροποιημένο το Νόμο Κατσέλη, το στεγαστικό των νέων κ.α.
Ταυτόχρονα η Χαρ. Τρικούπη έχει αρχίσει να στρέφει τα πυρά της προς το ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, βλέποντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κόμματος του προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Ν. Ανδρουλάκης ερωτηθείς για την απόσταση που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αν δεν καταρρέει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ευθύνη είναι στην εμπειρία που έχει ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν δείχνει ραγδαία φθορά; Γιατί ο λαός λέει να φύγουν αυτοί και να έρθουν οι προηγούμενοι, που τα έκαναν έτσι όπως τα έκαναν; Εγώ αυτό προσπαθώ να σπάσω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ