today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Άδ.Γεωργιάδης: Πρόκληση οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στον χώρο εργασίας

Σε ζητήματα ψυχικής υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Mental Health Week του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπου επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το ζήτημα της ψυχικής υγείας μας απασχολούσε ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς η ευημερία του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης αποτελεί μείζον ζήτημα για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους εξίσου.

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας έως και σήμερα, μία σειρά παθογόνων συμπτωμάτων αυξήθηκαν τάχιστα σε αριθμούς, αλλά και σε ένταση.

Είναι γεγονός ότι η κατάρρευση της εύρυθμης λειτουργίας των κοινωνικών και εργατικών σχέσεων, λειτούργησε καταλυτικά αυξάνοντας την εργασιακή επισφάλεια και το οικονομικό στρες, ενώ τα κοινωνικά μας δίκτυα που διαταράχθηκαν, επέτειναν αυτό το φαινόμενο.

Οι αντίξοες συνθήκες επηρέασαν ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά και εργαζόμενους γονείς, καθώς όλοι αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα της εργασίας τους και την πραγματικότητα της οικογένειας σε ένα νέο status quo μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας προκάλεσε την ύφεση βασικών οικονομικών τομέων. Ο τουρισμός, η εστίαση, τα συστήματα υγείας, η επιχειρηματικότητα, επλήγησαν βαθιά και δομικά.

Σε αυτό το κλίμα είναι ύψιστο καθήκον για εμάς να ανταπεξέλθουμε στα πολυεπίπεδα προβλήματα, να τα αντιμετωπίσουμε τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικό πεδίο, ενώ θα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων που είναι το μέλλον της χώρας μας και επλήγησαν δυσανάλογα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το όραμα του Πρωθυπουργού μας, του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, εναρμονίζεται με αυτό του φίλου και εταίρου Δόκτορα Χανς Κλούγκε, Περιφερειακού Διευθυντή της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ και είναι ακόμη πιο ισχυρό από ότι ήταν πριν την πανδημία.

Αυτό είναι και το γόνιμο έδαφος επί του οποίου θα τεθούν σε εφαρμογή δράσεις οι οποίες έχουν ήδη ετοιμαστεί από εμάς εν όψει των συνθηκών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη από πλευράς κυβέρνησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), οι οποίες δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό χρηματοδοτούμε προγράμματα από το ΕΣΠΑ σε συνεχή συνεργασία με όλα τα μέλη της κυβέρνησης και με το γραφείο για την ποιότητα της φροντίδας του ΠΟΥ, που έχει έδρα την Αθήνα.

Και έτσι επιτυγχάνουμε να προγραμματίζουμε έγκαιρα τα επόμενα βήματα, να συντάσσουμε το εθνικό σχέδιο για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα, αλλά και να οραματιζόμαστε ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Σήμερα οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στον χώρο εργασίας παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης, καθώς η ψυχική υγεία των πολιτών συνδέεται άρρηκτα όχι μόνο με την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού της χώρας, αλλά και με το επίπεδο ικανοποίησης που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι σήμερα, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για μία ισχυρή κοινωνική και εργασιακή σχέση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ