today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Παγκόσμια ανησυχία μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά.

Καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει επικυρωθεί για τη σημερινή ημέρα, ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

“Δεν βρέθηκε κοινή συμφωνία στο JCC σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εξόδου και εισόδου των φορτηγών στις 30 Οκτωβρίου”, αναφέρει το κέντρο σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύχτας μετά την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε ρωσικά πλοία.

Το JCC, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, διευκρίνισε πως ενημερώθηκε από τη Ρωσία για τις “ανησυχίες της για την ασφάλεια των φορτηγών” και τις διαβίβασε στην ουκρανική και την τουρκική αντιπροσωπεία.

“Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα δημητριακά στη Μαύρη Θάλασσα, Αμίρ Αμπντάλα, ενημερώθηκε σήμερα (29 Οκτωβρίου) από τη ρωσική αντιπροσωπεία στο JCC για τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια κίνησης των εμπορικών πλοίων”, αναφέρει το JCC.

“Ο κ. Αμπντάλα επέστησε την προσοχή της τουρκικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο JCC (σε αυτές τις ανησυχίες)”, προσθέτει.

Η Άγκυρα δεν έχει αντιδράσει επίσημα μέχρι τώρα στην ανακοίνωση αυτή.

Πηγή ασφαλείας δήλωσε χθες, Σάββατο, το βράδυ πως “η Τουρκία δεν έχει ενημερωθεί επίσημα” για η ρωσική αποχώρηση.

Μπάιντεν: Σκανδαλώδης η απόφαση της Ρωσίας να «παγώσει» τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες Σάββατο «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μια συμφωνία ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Είναι απλώς σκανδαλώδης. Δεν υπήρχε λόγος να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους αφότου ψήφισε για τις ενδιάμεσες εκλογές σε προπύργιο των Δημοκρατιών, στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

«Η Ρωσία προσπαθεί για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ως πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο, επηρεάζοντας άμεσα χώρες που έχουν ανάγκη καθώς και τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, και επιδεινώνει ήδη σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και την επισιτιστική ανασφάλεια», ανάφερα Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Μπορέλ: Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ προσθέτει ότι «η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Ζελένσκι: Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας απαιτεί ισχυρή διεθνή απάντηση

Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα απαιτεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την G-20, δήλωσε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ