today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ευρωζώνη: Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε τον Οκτώβριο λόγω του υψηλού πληθωρισμού

H δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν δύο ετών, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές και περιορίζει τη ζήτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της S&P Global, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η περιοχή εισέρχεται σε ύφεση.

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας καθώς και επειδή οι εφοδιαστικές αλυσίδες πλήγηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν ακόμη ανακάμψουν πλήρως από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 47,1 μονάδες από 48,1 τον Σεπτέμβριο, στη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2020.

Είναι ο τέταρτος μήνας που ο δείκτης κινείται κάτω από την τιμή των 50 μονάδων, η οποία αποτελεί το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο τέταρτο τρίμηνο, δεδομένης της μεγάλης μείωσης της παραγωγής και της επιδείνωσης της ζήτησης τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ύφεση φαίνεται όλο και περισσότερο αναπόφευκτη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

«Η ζήτηση μειώνεται σημαντικά και οι εταιρείες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα υψηλά αποθέματα και τις ασθενέστερες από το αναμενόμενο πωλήσεις, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Οι κίνδυνοι, συνεπώς, είναι στην κατεύθυνση μίας επιτάχυνσης της πτώσης προς τα τέλη του έτους», πρόσθεσε. Ο σύνθετος δείκτης για νέες παραγγελίες μειώθηκε στις 45 μονάδες – χαμηλό σχεδόν δύο ετών – από 46,3 τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο επίπεδο – ρεκόρ του 9,9% τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ζήτησης.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών μειώθηκε στις 48,2 μονάδες από 48,8 τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δείκτες για τις τιμές εισροών και εκροών στον τομέα κινήθηκαν κοντά στα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Ο δείκτης για τον τομέα μεταποίησης μειώθηκε στις 46,6 από 48,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ενώ ο δείκτης παραγωγής έκανε βουτιά στις 44,2 από 46,3 μονάδες.

Καθώς δεν διαφαίνεται ο τερματισμός του πολέμου, η αισιοδοξία των υπευθύνων των εργοστασίων για το επόμενο έτος υποχώρησε περαιτέρω, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να μειώνεται στις 44,8 από 45,3 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, στην πρώτη περίοδο της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ