today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

ΗΠΑ: Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε πρώην σύμβουλος του Τραμπ για “καταφρόνηση του Κογκρέσου”

Ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την κοινοβουλευτική έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η ποινή αυτή, που συνοδεύεται από πρόστιμο ύψους 6.500 δολαρίων, δεν θα εκτελεστεί μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του, εφόσον ασκήσει αυτό το δικαίωμα, διευκρίνισε ο δικαστής Καρλ Νίκολς, του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον.

Ο Μπάνον κρίθηκε ένοχος τον Ιούλιο για δύο κατηγορίες καταφρόνησης του Κογκρέσου, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα ή να καταθέσει στην έρευνα όταν κλητεύτηκε από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο και τις προσπάθειες συμμάχων του Τραμπ να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020. Η κάθε κατηγορία επιφέρει ελάχιστη ποινή φυλάκισης ενός μήνα και μέγιστη ένα έτος, καθώς και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 100.000 δολάρια. Οι εισαγγελείς ζήτησαν την Δευτέρα από τον δικαστή να του επιβάλει ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Ο Μπάνον, «δεν είναι υπεράνω του νόμου και για αυτό είναι σημαντική αυτή η υπόθεση», σχολίασε σήμερα ο εισαγγελέας Τζ.Π. Κούνεϊ.

Ο 68χρονος Μπάνον ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 και στη συνέχεια ανέλαβε τη χάραξη στρατηγικής του προέδρου στον Λευκό Οίκο. Ήταν εκείνος που προώθησε τη λαϊκιστική πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» και τον αντιμεταναστευτικό λόγο που καθόρισε την προεδρία του Τραμπ. Έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στα δεξιά μέσα ενημέρωσης και προώθησε δεξιούς υποψηφίους στις ΗΠΑ και το εξωτερικό.

Σήμερα, αρνήθηκε να μιλήσει στο δικαστήριο πριν ανακοινωθεί η ποινή του. Ο συνήγορός του, ο Ντέιβιντ Σεν, είπε ότι ο Μπάνον ακολούθησε τη συμβουλή των δικηγόρων του να μην συμμορφωθεί με την κλήτευση αφού ο Τραμπ επικαλέστηκε το «εκτελεστικό προνόμιό» του προέδρου, με βάση το οποίο δεν επιτρέπεται να δοθούν στη δημοσιότητα ορισμένες επικοινωνίες του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο Μπάνον μίλησε με τον Τραμπ τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα πριν από την επίθεση, συμμετείχε σε μια συνάντηση σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον και είπε σε ένα podcast ότι «αύριο θα ξεσπάσει κόλαση».

Στη δίκη του οι εισαγγελείς κάλεσαν μόνο δύο μάρτυρες ενώ οι συνήγοροί του κανέναν. Ο Μπάνον επέλεξε να μην καταθέσει. Οι δικηγόροι του είπαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

Εκτός από τον Μπάνον, έχει ασκηθεί δίωξη για καταφρόνηση του Κογκρέσου και στον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο, για τους ίδιους λόγους. Η δίκη του έχει προσδιοριστεί για τις 17 Νοεμβρίου.

Με τη σημερινή απόφαση δεν τελειώνουν οι δοσοληψίες του Μπάνον με τον νόμο. Τον Σεπτέμβριο του ασκήθηκε δίωξη στη Νέα Υόρκη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και συνωμοσία. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι παραπλάνησε δωρητές που έδωσαν χρήματα για να χτίσουν το τείχος που είχε υποσχεθεί ο Τραμπ στα νότια σύνορα των ΠΑ με το Μεξικό. Για την υπόθεση αυτή, εφόσον κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί κάθειρξη έως και 15 ετών. Πέρσι ο Τραμπ του είχε απονείμει χάρη για παρόμοιες κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ