today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Βρετανία: Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών έχει επιδημικές διαστάσεις

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχει επιδημικές διαστάσεις στην Βρετανία, αφορά εκατομμύρια θύματα, αποτρόπαιες και τρομακτικές πράξεις αποσιωπημένες επί δεκαετίες καθώς θεσμοί και πολιτικές αρχές έχουν δώσει προτεραιότητα σε υπολήψεις αντί του καλού των παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία ανεξάρτητης έρευνας για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Η έρευνα, η Independent Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA), μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Βρετανία κάνει λόγο για παγκόσμιων διαστάσεων κρίση και προειδοποιεί ότι τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο, αν δεν αναληφθεί δράση.

«Η φύση και η κλίμακα της κακοποίησης που συναντήσαμε είναι σοκαριστική και εξαιρετικά δυσάρεστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αλέξις Τζέι, εργαζόμενη κοινωνικών υπηρεσιών. «Δεν πρόκειται για μία ιστορική παρέκκλιση που συνέβη πριν από δεκαετίες, είναι ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, μία εθνική επιδημία».

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο 2014 έπειτα από την αποκάλυψη σειράς περιστατικών κακοποίησης, ορισμένα από τα οποία τοποθετούνται χρονικά πριν από δεκαετίες, με γνωστότερο το σκάνδαλο με τον σταρ του BBC Τζίμι Σάβιλ, όταν, μετά τον θάνατό του, αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε ένας από τους πλέον περιώνυμους δράστες σεξουαλικής κακοποίησης.

Εχουν δημοσιευθεί 15 έρευνες και δεκάδες αναφορές που περιλαμβάνουν στοιχεία για περιστατικά κακοποίησης σε θεσμούς όπως η Καθολική εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία ή το Γουέστμίνστερ.

Πολιτικοί, μέλη της ηγεσίας των εκκλησιών και κοινωνικές υπηρεσίες αγνόησαν και συγκάλυψαν τις καταγγελίες για να προστατεύσουν δράστες και υπολήψεις, ενώ η αστυνομία επέδειξε αδικαιολόγητο σεβασμό προς εκείνους από τους δράστες που συμμετέχουν στην δημόσια ζωή, σύμφωνα με την έρευνα.

Από τον Φεβρουάριο 2017, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάσθηκαν 725 μάρτυρες και 2,5 εκατομμύρια σελίδες αποδεικτικών στοιχείων. Περισσότερα από 6.000 θύματα αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους στο Truth Project της έρευνας.

Η Αλέξις Τζέι δήλωσε ότι τα περιστατικά κακοποίησης αφορούν παιδιά, νήπια και βρέφη και συχνά συνοδεύονταν από ακραία βία και πράξεις σαδισμού.

«Είναι αποτρόπαιο και ταπεινωτικό και οι συνέπειές του συχνά κατατρέχουν τα θύματα για όλη τους την ζωή», είπε.

Οι αριθμοί των θυμάτων που υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν είναι καθηλωτικοί. Η έρευνα αναφέρει ότι έρευνα του 2019 αναφέρει ότι υπάρχουν 3,1 εκατομμύρια θύματα και επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης στην Αγγλία και την Ουαλία, δηλαδή, το 7,5% του πληθυσμού 18-75 ετών.

Η Αλέξις Τζέι λέει ότι σε οποιαδήποτε ομάδα 200 παιδιών, 10 αγόρια και περισσότερα από 30 κορίτσια έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από την ηλικία των 16 ετών. Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη και κατά την διάρκεια των ερευνών, η κλίμακα της online κακοποίησης αυξανόταν δραματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ