today-is-a-good-day
13 C
Athens

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας διέταξε έρευνα για τις σχέσεις μελών του κυβερνώντος κόμματος με την Εκκλησία της Ενοποίησης

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα διέταξε σήμερα τη διενέργεια έρευνας για την Εκκλησία της Ενοποίησης αφότου η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε τον Ιούλιο αποκάλυψε στενές σχέσεις ανάμεσα στην εκκλησία με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η υποστήριξη για την κυβέρνηση του Κισίντα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο αφότου ανέλαβε πριν από έναν χρόνο με την οργή να αυξάνεται για το γεγονός ότι μέλη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) δεν έχουν αποκαλύψει πλήρως τις σχέσεις τους με την εκκλησία, που ιδρύθηκε στη Νότια Κορέα τα χρόνια του 1950 και έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο για τους μαζικούς γάμους που τελεί.

Ο Άμπε πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης και ο φερόμενος ως δολοφόνος δήλωσε πως η μητέρα του χρεοκόπησε εξαιτίας της εκκλησίας, την οποία οι επικριτές της αποκαλούν αίρεση που εξαρτάται από ύποπτη χρηματοδότηση και επέκριναν τον Άμπε ότι την είχε προωθήσει.

Ο Κισίντα έδωσε οδηγίες στην υπουργό Πολιτισμού να ετοιμάσει μια έρευνα για την εκκλησία βάσει του Νόμου περί Θρησκευτικών Επιχειρήσεων.

“Θέλω να επιλύσω ζητήματα που συνδέονται με την εκκλησία”, είπε ο Κισίντα στη Βουλή.

Ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι πολλά μέλη του LDP είχαν σχέσεις με την εκκλησία, η οποία, είπε, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση, και πρόσθεσε πως “λαμβάνει σοβαρά υπόψη” τους ισχυρισμούς ότι η εκκλησία οδήγησε στη φτωχοποίηση πολλών υποστηρικτών της, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται συχνά σε μεγάλη αναταραχή.

Η εκκλησία οικοδόμησε σχέσεις με πολιτικούς στην Ιαπωνία προκειμένου να προσελκύσει υποστηρικτές και να αποκτήσει νομιμότητα, σύμφωνα με τον Χιρόσι Γιαμαγκούτσι, έναν δικηγόρο που έχει εργαστεί σε υποθέσεις εναντίον της.

Πολιτικοί, με τη σειρά τους, απέκτησαν πρόσβαση σε μέλη της εκκλησίας προκειμένου να τους βοηθήσουν στις προεκλογικές εκστρατείες τους, είπε.

Ο Κισίντα είπε πως ο ίδιος δεν έχει προσωπική σχέση με την εκκλησία, αν και σχεδόν οι μισοί βουλευτές του LDP έχουν πει, μετά τη δολοφονία του Άμπε, ότι είχαν σχέσεις με τη εκκλησία.

Το κόμμα λέει πως δεν υπάρχει οργανωτική σύνδεση με την εκκλησία.

Ο Κισίντα θέλει η έρευνα να ξεκινήσει φέτος αλλά απέφυγε να σχολιάσει πότε θα τελειώσει.

“Η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει την κατάσταση, θα προσφέρει μέτρα ανακούφισης στα θύματα και θα λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο μια παρόμοια κατάσταση να ξανασυμβεί”, είπε.

Ο Κισίντα είπε πως η κυβέρνηση έχει λάβει περισσότερα από 1.700 αιτήματα για βοήθεια για οικονομικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν σχέση με την εκκλησία. Δεσμεύθηκε να διευρύνει την υποστήριξη για τα θύματα.

Κυβερνητική επιτροπή ειδικών δήλωσε σήμερα πως η διάλυση της εκκλησίας θα πρέπει να είναι μια από τις επιλογές που θα εξετάσουν οι ερευνητές.

“Θα εξετάσουμε αμέσως τη δυνατότητα να ζητήσουμε από δικαστήριο να εκδώσει εντολή διάλυσης αν βρούμε γεγονότα που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο”, δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κέικο Ναγκαόκα, στη Βουλή.

Η Εκκλησία της Ενοποίησης ιδρύθηκε το 1954 από τον Σαν Μιούνγκ Μουν, έναν αντικομουνιστή και αυτόκλητο μεσσία.

Οι επικριτές της κατηγορούν για χρόνια την εκκλησία ως επικίνδυνη, έχουν αμφισβητήσει τα οικονομικά της και έχουν πει πως κάνει πλύση εγκεφάλου στους υποστηρικτές της.

Η εκκλησία λέει ότι δεν αποδέχεται πλέον δωρεές που προκαλούν οικονομικές δυσκολίες. Λέει πως έχει δυσφημιστεί και πως τα μέλη της αντιμετώπισαν απειλές για θάνατο μετά τη δολοφονία του Άμπε.

Ο Μουν πέθανε το 2012 και της εκκλησίας ηγείται τώρα η χήρα του, Χακ Τζα Χαμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ