today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ελληνίδα αγρότισσα: Η ψυχή της γης μας – O Γιώργος Γεωργαντάς στο ThePresident

O Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γράφει με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την αγρότισσα,

Όταν μιλάμε για την Ελληνίδα αγρότισσα ο νους μας πηγαίνει στη μορφή της γυναίκας, που είναι πλασμένη από το χώμα μιας τραχιάς γης, αλλά η καρδιά της είναι ζυμωμένη από τους καρπούς, τα άνθη της και την αθωότητα των γεννημάτων της.

*Του Γιώργου Γεωργαντά

Της γυναίκας, που είναι η ψυχή της ελληνικής γης, με τους πολλαπλούς ρόλους, που κρατά ζωντανή την ελληνική περιφέρεια και τις παραδόσεις μας.

Είναι μητέρα, σύζυγος, εργάτρια – παραγωγός, επιχειρηματίας… Είναι το πρόσωπο που αποτελεί σημείο αναφοράς κάθε οικογένειας, κάθε τοπικής κοινότητας, που η παρουσία και η δράση της ενισχύει την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Η ημέρα της Αγρότισσας, στις 15 Οκτωβρίου, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για όλους μας. Μας υπενθυμίζει τον κρίσιμο ρόλο των Ελληνίδων στην εθνική μας γεωργία και κτηνοτροφία. Παράλληλα όμως μας υπενθυμίζει την ευθύνη που έχουμε για την προστασία και περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου.

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μια εποχή πρωτόγνωρη, γεμάτη αβεβαιότητες και ανησυχίες.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο παρότι ως κοινωνία έχουμε υπερβεί μακραίωνες πατριαρχικές πρακτικές και οι άνδρες έπαψαν να είναι πλέον οι κατ’ εξοχήν διαχειριστές της γης, τα προβλήματα για τις γυναίκες αγρότισσες παραμένουν έντονα.

Ως πολιτεία οφείλουμε να αναπτύσσουμε πολιτικές που δίνουν κίνητρα για περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στην αγροτική οικονομία. Πλέον – με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την εισαγωγή στην παραγωγή καινοτόμων δράσεων και συστημάτων – εκείνο που μετρά δεν είναι η μυϊκή δύναμη αλλά η γνώση, η μεθοδικότητα, η ευστροφία, η τόλμη, η ευελιξία, η ευφυία και η επιμονή.
Πρέπει να αναπτύσσουμε πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στο δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση, σε διασφάλιση των ιδιοκτησιακών και εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών στη γη, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για τα κορίτσια και τις γυναίκες της υπαίθρου.
Ο συνεργατισμός, η μεταποίηση, η οικοτεχνία, ο αγροτουρισμός, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η άμβλυνση των ανισοτήτων, αναχαίτιση φαινομένων όπως η ερήμωση της υπαίθρου και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ, συστηματικά παρεμβαίνει, επιχειρώντας να κρατήσει ισχυρή την παρουσία των γυναικών στην αγροτική οικονομία.

Σήμερα από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, 151.055 είναι γυναίκες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούν σε γυναίκες αγρότισσες, δηλαδή 46,34%
Η καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώνεται από γυναίκες είναι το 36% της δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα.

Στα ευρωπαϊκά προγράμματα στη Βιολογική Γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι γυναίκες. Στους Νέους Αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,2%, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%.

Γενικά το 53,48%, δικαιούχων στα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι γυναίκες.

Σήμερα, λοιπόν, η νέα αγρότισσα είναι μια σύγχρονη επαγγελματίας και σε πολλές περιπτώσεις μια καινοτόμος επιχειρηματίας. Είναι το… «θηλυκό μυαλό», που γεννά λύσεις, έχει ενσυναίσθηση της δύσκολης πραγματικότητας, αλλά και οράματα για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά της.

Λειτουργεί περισσότερο ομαδικά από τον άνδρα και γι’ αυτό είναι πιο δεκτική στα συνεργατικά σχήματα που προωθεί η Ευρώπη και έχει τη διάθεση να αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες.
Είναι από τη μια, η σύγχρονη επαγγελματίας και από την άλλη ο θεματοφύλακας της λαϊκής μας κληρονομιάς, μετέχοντας σε πολιτιστικούς συλλόγους και κρατώντας την παράδοση ζωντανή.

Παράλληλα αναζητεί νέα πεδία δράσεως μέσα από τον πολιτισμό, τον αγροτουρισμό, την οικοτεχνία, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη του τόπου της.

Είναι η ψυχή της κοινωνίας, η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, η ψυχή της ελληνικής γης.

Και τη δύναμη αυτής της μοναδικής ψυχής, ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

 

*Ο Γιώργος Γεωργαντάς είναι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ