today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας ξεκινάει έρευνα για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, ξεκίνησε την ποινική διαδικασία σε σχέση με τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα που έπληξαν το Κίεβο και πόλεις σε όλη την Ουκρανία αυτήν την εβδομάδα.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, Καρίμ Χαν, ο εισαγγελέας Ατρίι Κόστιν χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν την Δευτέρα ως «μία κλασική τρομοκρατική ενέργεια» της Ρωσίας.

Είπε ότι περισσότερα από 112 ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, στη μεγαλύτερη επίθεση της Μόσχας από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι και να τραυματισθούν 93.

«Ο στόχος των σκόπιμων επιθέσεων της Ρωσίας είναι να προκαλέσει θανάτους αμάχων και να καταστρέψει τις αστικές υποδομές, (και) με την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή» δήλωσε ο Κόστιν. «Σε συνδυασμό με τις τακτικές εκφοβισμού των αμάχων, πρόκειται για μια κλασική τρομοκρατική ενέργεια που απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», είπε.

Κάθε θάνατος και τραυματισμός ή, καταστροφή κτιρίου θα καταγράφονται και θα κινείται ποινική διαδικασία, είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι πραγματοποιεί σκόπιμα επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται επίσης ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Στην πρόσφατα απελευθερωθείσα περιοχή του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, οι εισαγγελείς έχουν βρει τουλάχιστον 11 χώρους ταφής, συμπεριλαμβανομένου ενός ομαδικού τάφου κοντά στην πόλη Ιζιούμ, και έχουν εκταφεί 457 πτώματα σε όλους τους χώρους, δήλωσε ο Κόστιν.

Επιπλέον δύο μαζικοί τάφοι βρέθηκαν στην περιοχή του Λιμάν στους οποίους έχουν ταφεί περίπου 154 άνθρωποι, Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες, πρόσθεσε.

Το γραφείο του εισαγγελέα έχει 28 ερευνητικές ομάδες που εργάζονται στις πρόσφατα απελευθερωθείσες περιοχές, όπου είπε ο Κόστιν, τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρώντας άφησαν αποδεικτικά στοιχεία για παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια πολιτών και παράνομες απελάσεις.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ επαίνεσε τον Ουκρανό ομόλογο του και την δική του ερευνητική ομάδα του ΔΠΔ στο πεδίο, λέγοντας ότι συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους «καθώς οι πύραυλοι έπεφταν βροχή » αυτήν την εβδομάδα.

Ο Χάν που ξεκίνησε μια έρευνα του ΔΠΔ τον Μάρτιο, δεν θέλησε να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε πότε το γραφείο του αναμένεται να καταθέσει την πρώτη του υπόθεση, λέγοντας ότι θα προχωρήσει μόνο «όταν τα στοιχεία είναι επαρκή».

Οι Χαν και Κόστιν μίλησαν στην συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση που είχαν με τον ευρωπαϊκό οργανισμό εισαγγελέων Eurojust, ο οποίος συνέταξε κοινή έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, του ΔΠΔ και έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ