today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

ΗΠΑ: Στο 8,2% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο

Μπάιντεν: Στόχος η μείωση του πληθωρισμού

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί «κάποια πρόοδος» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ωστόσο απομένει ακόμη να γίνει «πολλή δουλειά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού παραμένει προτεραιότητά μου, είπε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,2% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Αυτό συνιστά μια πολύ μικρή υποχώρηση, δεδομένου ότι τον αμέσως προηγούμενο μήνα η αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση έφτασε το 8,3%.

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών σε μηνιαία βάση δείχνει ότι ο πληθωρισμός επιμένει: η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε, στο 0,4% μεταξύ Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, έναντι 0,1% μεταξύ Ιουλίου-Αυγούστου. Το ποσοστό αυτό είναι εξάλλου υψηλότερο από το 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στη μηνιαία αύξηση του ΔΤΚ είναι τα ενοίκια, τα τρόφιμα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με το υπουργείο.

Αντιθέτως, η τιμή της βενζίνης στην αντλία μειώθηκε κατά 4,9%, συνεχίζοντας την πτωτική τάση της μετά την απότομη αύξηση που κατέγραψε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο λεγόμενος υφέρπων πληθωρισμός (χωρίς δηλαδή τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) παραμένει στάσιμος από μήνα σε μήνα, στο 0,6%, όμως επιταχύνθηκε κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται μάλιστα για «νέο υψηλό 40ετίας», ανέφερε η Ρουμπίλα Φαρούκι, η επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας High Frequency Economics (HFE).

Η αύξηση του κόστους διαβίωσης για τα αμερικανικά νοικοκυριά είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Μπάιντεν, έναν μήνα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, στις οποίες διακυβεύεται η ισχνή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία.

Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε την Τρίτη ότι είναι «πιθανό» να βιώσουν οι ΗΠΑ «μια πολύ ήπια ύφεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ