today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν ζητά από τους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια

Η Βρετανία δεν ζητά από τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός για το Κλίμα Γκράχαμ Στιούαρτ, παρά την προειδοποίηση από τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης National Grid ότι σπίτια και επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν τρίωρες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος φέτος τον χειμώνα.

«Δεν συνηθίζουμε να λέμε στον κόσμο πώς να ζήσει τη ζωή του», δήλωσε ο Στιούαρτ στο Times Radio, υποστηρίζοντας ότι η οποία εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης δεν θα μειώσει τον κίνδυνο για τις ενεργειακές προμήθειες της Βρετανίας.

Η προειδοποίηση του National Grid για πιθανές διακοπές ρεύματος βασίστηκε στο χειρότερο σενάριο, την περίπτωση που η Βρετανία δεν μπορεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη και δυσκολεύεται να προσελκύσει εισαγωγές αερίου.

«Εάν υπήρχε ένα τέτοιο σενάριο, θα ερχόταν σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, άρα το γεγονός ότι κάποιος μείωσε την ενέργεια που καταναλώνει μια εβδομάδα πριν ή ακόμα μία ημέρα πριν φθάσουμε σε αυτό το αποκορύφωμα δεν θα κάνει καμία διαφορά στην ασφάλεια των προμηθειών», δήλωσε ο Στιούαρτ στο Sky News. «Με βάση όλα τα βασικά σενάρια, θα είμαστε μια χαρά».

Υπό τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η Βρετανία προχωρά σε κινήσεις για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, με την απαγόρευση για εξόρυξη για σχιστολιθικό αέριο στην Αγγλία να αίρεται τον περασμένο μήνα και ένα νέο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες πετρελαίου και αερίου να ξεκινά σήμερα.

Η Τρας έχει δηλώσει ότι η ενίσχυση των ενεργειακών προμηθειών της χώρας είναι «απόλυτη προτεραιότητα».

Η κυβέρνηση, που προχώρησε σε παρεμβάσεις με ένα πακέτο ενεργειακής στήριξης για να βοηθήσει τους πολίτες να καλύψουν τους αυξημένους λογαριασμούς, δήλωσε χθες ότι συνεργάζεται με ενεργειακούς προμηθευτές και τη ρυθμιστική αρχή Ofgem επί μιας εθελοντικής υπηρεσίας προκειμένου να ανταμείβονται οι πολίτες που μειώνουν την κατανάλωση σε ώρες αιχμής.

Χώρες σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειές τους ενόψει του χειμώνα καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, που έχουν επιβληθεί ως αντίποινα, έχουν οδηγήσει σε άλμα τις τιμές πετρελαίου και αερίου.

Ο ρυθμιστικός φορέας στη Γερμανία, της οποίας ο βασικός πάροχος αερίου είναι η Ρωσία, σήμανε τον συναγερμό για «χειμερινή κρίση» εκτός κι αν γίνουν σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση.

Αλλά όταν ο Στιούαρτ ρωτήθηκε εάν οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, δήλωσε: «Δεν είναι αυτό που στέλνουμε ως μήνυμα».

«Το τελευταίο που θες να κάνεις είναι να πεις σε κάποιον να κλείσει συσκευές για τις ανάγκες της χώρας, όταν δεν κάνει καμία διαφορά στην κατάσταση της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο ίδιος. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να συμβούν διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα απέρριψε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Τρας μπλόκαρε τη σχεδιαζόμενη εκστρατεία πληροφόρησης της κοινής γνώμης για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εφημερίδα The Times ανέφερε ότι η πρωθυπουργός θεωρήθηκε πως είναι «ιδεολογικά αντίθετη» στην εκστρατεία αυτή λόγω ανησυχιών ότι θα ήταν έναν ιδιαίτερα παρεμβατικό μέτρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ