today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Το Κρεμλίνο αντιδρά στις δηλώσεις Ζελένσκι για τα «προληπτικά πλήγματα» σε βάρος της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα την τοποθέτηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «προληπτικά πλήγματα» σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

«Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι παρά έκκληση για να ξεσπάσει ακόμη ένας παγκόσμιος πόλεμος με απρόβλεπτες, τερατώδεις συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ.

Στη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το αυστραλιανό ινστιτούτο Lowy, ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι τα πλήγματα είναι απαραίτητα για να αποκλειστεί ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων. Δεν διευκρίνισε σε τι είδους πλήγματα αναφερόταν.

«Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Να καταστήσει αδύνατη τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία», αναφέρει ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Αυτό που είναι σημαντικό, απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα… προληπτικά πλήγματα ώστε (οι Ρώσοι) να ξέρουν τι θα τους συμβεί αν τα χρησιμοποιήσουν (πυρηνικά όπλα)», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Σερχίι Νικιφόροφ έσπευσε να διευκρινίσει πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Ζελένσκι. Ειδικότερα, ανέφερε πως «ο πρόεδρος μιλούσε για την περίοδο πριν από την 24η Φεβρουαρίου (σ.σ. ημερομηνία έναρξης της ρωσικής εισβολής). Εκείνη την περίοδο, χρειάζονταν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η ρωσική εισβολή. Σας υπενθυμίζω ότι τα μοναδικά μέτρα που συζητήθηκαν τότε ήταν προληπτικές κυρώσεις», δήλωσε ο Νικοφόροφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ