today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Μενδώνη: Από τον Ιούλιο του 2019, συγκροτήσαμε ένα σαφές και οργανωμένο πρόγραμμα για τον πολιτισμό

Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα μια ακόμα ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το κόμμα με στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, με θέμα «Πολιτισμός για όλους: Μια συζήτηση για όσα έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν». Κεντρική ομιλήτρια ήταν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σε μια εκδήλωση που έγινε στην πόλη η οποία έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το έτος 2023.

Χαιρετισμό απεύθυναν, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Κώτσηρας, οι βουλευτές Δυτικής Αττικής Αθανάσιος Μπούρας και Βαγγέλης Λιάκος, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δυτικής Αττικής Κούλα Παραδείση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ελευσίνας της ΝΔ Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δυτικής Αττικής Γιάννης Σωτηρίου.

Στην συζήτηση την οποία συντόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αρμόδια για τα περιφερειακά ΜΜΕ Έλενα Σώκου, συμμετείχαν εκπρόσωποι διάφορων κλάδων του πολιτισμού: το μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, η ηθοποιός και πρόεδρος της ΕΚΟ Πολιτισμού της ΝΔ Αντιγόνη Κανάκη, ο συγγραφέας, κριτικός θεάτρου και καθηγητής Κωνσταντίνος Μπούρας και η χορογράφος Αγγελική Αναργύρου.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της δήλωσε: «Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, είναι κρίσιμο εργαλείο κοινωνικής συνοχής, αλλά και ένας στρατηγικός, αναπτυξιακός πόρος. Αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Κύριο μέλημά μας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι να υλοποιούμε δράσεις ρεαλιστικές, κοινωνικά δίκαιες, αναπτυξιακές, φιλοεπενδυτικές και μεταρρυθμιστικές. Στόχος μας είναι, με τις πολιτικές, τις δράσεις και τα έργα μας, να συμβάλλουμε ολοένα και περισσότερο στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Αυτό απαιτεί ο σύγχρονος πατριωτισμός, να προσφέρεις ό,τι περισσότερο μπορείς στην κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά τα έργα πολιτισμού στην Ελευσίνα, για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή το 2019 παρέλαβε σε υποδομές και πρόγραμμα, το απόλυτο μηδέν. Ξεκίνησαν όλα από την αρχή. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μεριμνά για τον αρχαιολογικό χώρο και για το υπάρχον μουσείο, το οποίο είναι πολύ μικρό για το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, η Ελευσίνα πρέπει να αποκτήσει ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο στο χώρο του παλαιού ελαιουργείου. Τη δέσμευσή του κάνουμε πράξη. Το υπουργείο Πολιτισμού απέκτησε το χώρο.

Η εφορεία αρχαιοτήτων θα ετοιμάσει το κτηριολογικό πρόγραμμα και στις αρχές του 2023 θα ξεκινήσουμε τις μελέτες, ώστε σε ορατό χρόνο η Ελευσίνα να έχει ένα νέο μουσείο μαζί με έναν πολιτιστικό χώρο για τη σύγχρονη δημιουργία. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η επανέκθεση του υπάρχοντος μουσείου, στο επόμενο εξάμηνο ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της οικίας Αδάμ, ενώ το κτήριο του παλιού δημαρχείου θα επιστρέψει στη διαχείριση του δήμου». Για την ΠΥΡΚΑΛ, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ υποστηρίζει σταθερά την αξιοποίηση του χώρου και την απόδοσή του στους πολίτες της Ελευσίνας.

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός σημείωσε ότι «από τον Ιούλιο του 2019, συγκροτήσαμε ένα σαφές και οργανωμένο πρόγραμμα για τον πολιτισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέταξε για πρώτη φορά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον κύκλο των παραγωγικών και αναπτυξιακών υπουργείων. Σκοπός μας ήταν και είναι ο πολιτισμός να είναι απολύτως προσβάσιμος σε όλους, με ρεαλιστικές πολιτικές, οι οποίες θα έχουν απτά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη. Παραλάβαμε σε εξέλιξη 50 έργα σε όλη την επικράτεια. Σήμερα, εκτελούνται περισσότερα από 600, στα οποία απασχολούνται πάνω από 4.000 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Απορροφούμε το σύνολο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εξασφαλίσαμε περίπου μισό δισ. ευρώ για τον πολιτισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό αυξήθηκαν κατά 17%, το μεγαλύτερο ποσοστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μεταξύ των έργων που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε την Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, την αποκατάσταση του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου, το Μητροπολιτικό-Πολιτιστικό Πάρκο του Στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, το Μητρώο Επαγγελματιών Πολιτισμού, το θεσμικό πλαίσιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, τη μετατροπή πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ, νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή για ψήφιση, όπως και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Βιβλίου, καθώς και την αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα, όπως είπε, προωθούνται πολιτικές, όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή, η Πολιτιστική Συνταγογράφηση, η Ασημένια Οικονομία, η αναβίωση της Χειροτεχνίας.

Η υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο του ΥΠΠΟΑ στις μεγάλες επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, στην αναβαθμισμένη διεθνή παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στη νέα δυναμική που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τη μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης και με πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τον πρωθυπουργό.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ο γραμματέας οργανωτικού ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο συντονιστής του διαγραμματειακού ΝΔ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, η γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδου, ο γραμματέας Ατόμων με Αναπηρία ΝΔ Κώστας Λολίτσας, ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων ‘Ακης Μπάφας, ο πολιτευτής Δυτικής Αττικής Στέφανος Πουλής, ο τ. πρόεδρος ΕΑΓΜΕ Ανδρέας Τσώκος, καθώς και τα μέλη της πολιτικής επιτροπής Γιώργος Σακελλαρίου, Μάρθα Σαμαρά, Γιάννης Παπαγεωργίου, Βασίλης Γακόπουλος και Δημήτρης Γκουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ