today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος για τις συμβάσεις εξωτερικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Ουδεμία ανάθεση για την καταστροφή των υπόλοιπων 350.000 ναρκών κατά προσωπικού έχει πραγματοποιηθεί από τη σημερινή διοίκηση των ΕΑΣ μέχρι σήμερα. Η απελθούσα διοίκηση, δηλαδή επί της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν εκείνη η οποία προέβη σε ανάθεση καταστροφής 643.265 ναρκών, χωρίς μάλιστα διενέργεια διαγωνισμού, με ολέθρια αποτελέσματα τόσο για την ολοκλήρωση του έργου, όσο και για την υπόσταση του εργοστασίου της εταιρείας στο Λαύριο, λόγω της εκτεταμένης προκληθείσας περιβαλλοντικής ρύπανσης από την ανενόχλητη, αδιατάρακτη και ανεξέλεγκτη ρίψη επικίνδυνων εκρηκτικών αποβλήτων στο συγκεκριμένο χώρο, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των όρων της σύμβασης. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρας, Θ. Δρίτσας, Ελ. Αβραμάκης, Στ. Αραχωβίτης, Θ. Αυγέρη, Αλ. Αυλωνίτης, Σ. Βαρδάκης, Χρ. Βερναρδάκης, Δ. Βίτσας, Χρ. Γιαννούλης, Σ. Ελευθεριάδου, Ν. Ηγουμενίδης, Δ. Καλαματιανός, Ν. Κασιμάτη, Χ. Καφαντάρη, Β. Κόκκαλης, Σπ. Λάππας, Κ. Μάλαμα, Χ. Μαμουλάκης, Κ. άρκου, Αλ. Μεϊκόπουλος, Ιω. Μπαλάφας, Κ. Μπάρκας, Ιω. Μπουρνούς, Αθ. Μωραΐτης, Αθ. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαηλιού, Π. Πολάκης, Π. Πούλου, Ιω. Ραγκούσης, Ν. Σαντορινιός, Ιω. Σαρακιώτης, Ν. Συρμαλένιος, Ολ. Τελιγιορίδου, Θ. Τζάκρη, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Σ. Φάμελλος, Θ. Φωτίου, Μ. Χατζηγιαννάκης με θέμα «Ακύρωση τριών συμβάσεων εξωτερικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων: Διεθνής Διασυρμός της χώρας, πλήγμα στην εξωστρέφεια και τη φήμη της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας με υπέρογκα διαφυγόντα έσοδα αλλά και απώλειες από τις εγγυήσεις και τις ρήτρες των Συμβάσεων».

 

«Το κόστος», συνέχισε, «για την αποκατάσταση της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσε η προηγούμενη διοίκηση μαζί με τον εργολάβο που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου, με την έγκριση της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Εργαστήριο Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».

 

 

«Μετά την κήρυξη εκπτώτου του παραπάνω εργολάβου, η σημερινή διοίκηση προκειμένου να περισώσει την αξιοπιστία της χώρας έναντι των υποχρεώσεων στα πλαίσια της Συνθήκης της Οτάβα, διενήργησε διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση αξιόπιστου αναδόχου, με τη σχετική σύμβαση να έχει υποβληθεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 

 

«Η υποχρέωση απορρύπανσης του οικοπέδου της Ελευσίνας», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «προκύπτει ως συνέπεια συγκεκριμένου όρου, που δεν προτάθηκε ούτε εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο πώλησης, που πραγματοποιήθηκε, πάλι, επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης, έναντι μόλις 25,6 εκατ. ευρώ, χωρίς πλειοδοτικό διαγωνισμό, όταν η καταγεγραμμένη αξία στα βιβλία της εταιρείας ανερχόταν στα 39 εκατ. ευρώ».

 

 

«Η ίδια διοίκηση που προέβη σε αυτή τη ζημιογόνα πράξη, μετά από μηνυτήρια αναφορά του σωματείου των εργαζομένων, είναι κατηγορούμενη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 

 

Για τη μελέτη απορρύπανσης, εξήγησε ότι «έχει ήδη παραληφθεί και αξιολογείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και από το αρμόδιο τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο επιπλέον εξειδικευμένης τεχνικά αξιολόγησης», ενώ εκτιμάται ότι το κόστος ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ, «γεγονός που προκαλεί βασανιστικά ερωτήματα για τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης (προηγούμενης) διοίκησης και των πολιτικών προϊσταμένων της».

 

 

Όσο για «προσφορές της τάξης των 1,8 εκατ. ευρώ», ο υπουργός πρόσθεσε ότι «κρίνονται αβάσιμες, δεδομένου ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια προσφορά, αφού ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, από την τότε διοίκηση, πριν καν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών».

 

 

«Για το σύνολο των αναθέσεων που έχουν γίνει επί των ημερών της σημερινής διοίκησης, έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και για πρώτη φορά, αναρτώνται στο σύνολό τους στη Διαύγεια και στο ΚΗΜΔΗΣ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ