today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Η ιρανική κρατική τηλεόραση εμφανίζει βίντεο με την ομολογία δύο συλληφθέντων Γάλλων πολιτών ότι είναι «πράκτορες»

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο που παρουσιάζει την «ομολογία» δύο γάλλων πολιτών που συνελήφθησαν τον Μάιο από το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ότι είναι πράκτορες.

Η μετάδοση του βίντεο συμπίπτει με το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν που προκλήθηκε από τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει επανειλημμένως «εξωτερικές δυνάμεις» για υποκίνηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι εννέα ξένοι πολίτες – από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ολλανδία – έχουν συλληφθεί.

Η ιστοσελίδα του αραβόφωνου καναλιού al-Alam της κρατικής τηλεόρασης μετέδωσε μονταρισμένο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία γυναίκα που μιλάει γαλλικά, λέει ότι ονομάζεται Σεσίλ Κολέρ και ότι είναι πράκτορας της DGSE, της υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφαλείας της Γαλλίας. Σε άλλα σημεία του βίντεο εμφανίζεται η Σεσίλ Κολέρ και ένας άνδρας, επίσης γάλλος πολίτης, να λένε ότι ήρθαν στο Ιράν «για να υποστηρίξουν το κίνημα διαμαρτυρίας και την αλλαγή του καθεστώτος».

Το Ιράν είχε ανακοινώσει στις 11 Μαΐου την σύλληψη δύο Ευρωπαίων «που είχαν εισέλθει στην χώρα με στόχο προκαλέσουν χάος και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία». Οι γαλλικές αρχές είχαν καταγγείλει την «άνευ βάσης» σύλληψη και είχαν ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων.

Στην συνέχεια, η Τεχεράνη είχε διατυπώσει τον Ιούλιο κατηγορίες για «επίθεση κατά της ασφάλειας« της χώρας κατά «δύο γάλλων συνδικαλιστών» που είχαν συλληφθεί τον Μάιο.

Γαλλική συνδικαλιστική πηγή είχε δηλώσει τότε ότι επρόκειτο για την Κριστίν Κολέρ, στέλεχος του συνδικάτου των εκπαιδευτικών Fnec FP-FO και τον φίλο της Ζακ Παρί, εξηγώντας ότι κατά την σύλληψή τους έκαναν τουρισμό στο Ιράν κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.

Το βίντεο η Κριστίν Κολέρ δηλώνει ότι η ίδια και ο φίλος της βρίσκονταν στο Ιράν «για να προετοιμάσουν τις συνθήκες της επανάστασης και της ανατροπής του ιρανικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με την «ομολογία», επρόκειτο να χρηματοδοτήσουν απεργίες και διαδηλώσεις και ακόμη και να χρησιμοποιήσουν όπλα «εν ανάγκη, για να αντιμετωπίσουν την αστυνομία».

Ο άνδρας εμφανίζεται να λέει, επίσης στα γαλλικά, ότι στόχος της DGSE είναι «να ασκήσει πίεση επί της (ιρανικής) κυβέρνησης».

Περισσότεροι από δέκα πολίτες δυτικών χωρών, οι περισσότεροι διπλής υπηκοότητας, κρατούνται στο Ιράν στο πλαίσιο της πολιτικής σύλληψης ομήρων για την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από τις δυτικές χώρες.

Ανάμεσά τους, η γαλλο-ιρανή Φαρίμπα Αντελχάμ, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο 2019 και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για «επίθεση κατά της εθνικής ασφάλειας», καθώς και ο Μπενζαμέν Μπριέρ, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο 2020 και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών και οκτώ μηνών για «κατασκοπεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ