today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Η στάση της γνώμης στις ΗΠΑ πήρε απότομη αρνητική στροφή απέναντι στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ

Η στάση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες πήρε απότομη αρνητική στροφή απέναντι στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του ινστιτούτου Pew Research Center.

Ο 69χρονος Σι αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει μια τρίτη πενταετή θητεία στην ηγεσία της χώρας στο συνέδριο του Κομμουνιστικού κόμματος που ξεκινά στο Πεκίνο στις 16 Οκτωβρίου, παγιώνοντας τη θέση του ως του ισχυρότερου ηγέτη της Κίνας μετά τον Μάο Τσετούνγκ.

Ενώ η οικονομική άνοδος της Κίνας και οι επενδύσεις της θεωρήθηκαν θετική εξέλιξη για κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και τη Αφρικής, ο οικονομικός ανταγωνισμός με την Κίνα θεωρήθηκε «σοβαρό πρόβλημα» σε ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, σύμφωνα με το Pew.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε χθες, οι μη ευνοϊκές απόψεις για την Κίνα στις ανεπτυγμένες οικονομίες δεν είχαν σημαντικές δικαυμάνσεις μεταξύ του 2002 και του 2017, πριν επιδεινωθούν εν μέσω ανησυχιών, μεταξύ άλλων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη στρατιωτική ισχύ, με ορισμένες από τις σημαντικές αλλαγές να σημειώνονται μεταξύ του 2019 και του 2020, σύμφωνα με το Pew.

Η αλλαγή στις απόψεις πυροδοτήθηκε εν μέρει από τις αντιλήψεις αναφορικά με τον τρόπο που η Κίνα χειρίστηκε την COVID-19, η οποία εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019, καθώς και από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, την επιθετική εξωτερική πολιτική και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στις ΗΠΑ, το 82% των ερωτηθέντων φέτος εξέφρασαν «μη ευνοϊκή άποψη» για την Κίνα, συγκριτικά με το 79% το 2020.

Το ποσοστό αυτών που είπαν ότι δεν έχουν «καμία εμπιστοσύνη» στον Σι ότι θα κάνει το «σωστό σε ό,τι αφορά διεθνή ζητήματα» ανήλθε στο 87% στη Νότια Κορέα το 2022, από το 29% το 2015. Στη Βρετανία, το ποσοστό αυξήθηκε στο 70% το 2022 από το 44% το 2014.

«Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπάρχει πολύ μικρή εμπιστοσύνη στον τρόπο που ο Σι χειρίζεται διεθνή ζητήματα και πολύ αρνητικές απόψεις για τη χώρα, συνολικά», δήλωσε στο Reuters η Λόρα Σίλβερ, εκ των επικεφαλής συντακτών της έρευνας.

Στις επιπτώσεις της επιδείνωσης αυτής περιλαμβάνεται η υιοθέτηση από κάποιες χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, μιας ολοένα και πιο θετικής στάσης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ συγκριτικά με την Κίνα, δήλωσε η ίδια.

Ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη δήλωσαν οι οι χώρες τους θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα έναντι των οικονομικών δεσμών, η πλειονότητά τους στο Ισραήλ, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό να ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα ευρήματα της έρευνας του Pew σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε σήμερα σε εκπρόσωπό του σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η δημοσκόπηση που αναφέρεται διενεργήθηκε μεταξύ ενός μικρού αριθμού ανεπτυγμένων χωρών και δεν είναι αντιπροσωπευτικό του μεγάλου αριθμού αναπτυσσόμενων χωρών που αντιστοιχούν σχεδόν στο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ένας ηγέτης που έχει την υποστήριξη 1,4 δισεκ. Κινέζων και χαίρει υψηλού κύρους στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ