today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Αύριο υπογράφει ο Πούτιν την προσάρτηση στη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, βρίσκονται σήμερα στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν εκεί και χαρακτηρίστηκαν “απάτη” από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Είμαι στη Μόσχα”, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισθείς από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία Λέονιντ Πασέτσνικ.

Αυτούς αναμένεται να τους υποδεχθεί προσεχώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την επικύρωση της προσάρτησης από την Ρωσία. Χθες οι τέσσερις αυτοί αυτονομιστές αξιωματούχοι είχαν ήδη απευθύνει στον Πούτιν “επίσημα” αιτήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Βεβαίως και προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο. Δεν μπορώ να πω πού, τι είδους, πότε. Δεν έχω αυτήν την πληροφορία”, δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ.

Η διαδικασία προσάρτησης αυτών των τεσσάρων περιοχών, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων στην Ουκρανία, επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, με τη διοργάνωση βιαστικά δημοψηφισμάτων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν “απάτη” από το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αναμένεται να ψηφίσει τις προσεχείς ημέρες κείμενο, με το οποίο θα επισημοποιείται η προσάρτηση. Επίσης αναμένεται ομιλία του προέδρου Πούτιν ενώπιον των μελών της Δούμας (κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή).

Ένδειξη της πρόθεσης του Κρεμλίνου να σηματοδοτήσει την περίσταση αυτή αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που επίσης προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο, Παρασκευή, στη Μόσχα, με τις δημοτικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώνουν το κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της πόλης, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, όπου στηνόταν εξέδρα.

Έπειτα από δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας, χερσονήσου στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, το 2014, ο Πούτιν είχε εκφωνήσει ομιλία για να ζητήσει από τους Ρώσους κοινοβουλευτικούς να επικυρώσουν την υπαγωγή του εδάφους αυτού στη Ρωσία.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ