today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Ζελένσκι: Άλλοι δύο ομαδικοί τάφοι βρέθηκαν στο Ιζιούμ

Η Ουκρανία ανακάλυψε άλλους δύο ομαδικούς τάφους, που περιέχουν τα πτώματα εκατοντάδων ανθρώπων στη βορειοανατολική πόλη Ιζιούμ, την οποία το Κίεβο ανακατέλαβε αυτό το μήνα από τη Ρωσία, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο CBS που μεταδόθηκε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ, στην οποία ζήτησε επίσης να συνεχιστεί η πίεση επί της Ρωσίας με τις κυρώσεις.

Οι ρωσικές αρχές δεν σχολίασαν άμεσα τη δήλωση του Ζελένσκι για την ανακάλυψη άλλων δύο ομαδικών τάφων. Η Μόσχα διαψεύδει ότι διαπράττει ωμότητες στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι στοχοθετεί αμάχους.

«Σήμερα έλαβα περισσότερες πληροφορίες… Βρήκαν άλλους δύο ομαδικούς τάφους, μεγάλους τάφους με εκατοντάδες ανθρώπους… Μιλάμε για τη μικρή πόλη Ιζιούμ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι κυρώσεις είναι ανάγκη να συνεχιστούν. Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν πολιτικό αντίκτυπο, καθώς και οικονομικό αντίκτυπο».

Έπειτα από μήνες ρωσικής κατοχής, οι ουκρανικές αρχές ανακάλυψαν νωρίτερα αυτό το μήνα ένα μεγάλο χώρο ταφής δίπλα σε ένα κοιμητήριο σε δασώδη περιοχή στο Ιζιούμ και άρχισαν έρευνα για τις συνθήκες των θανάτων.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσαν την εκταφή των πτωμάτων 436 ανθρώπων. Οι περισσότεροι φαίνεται πως είχαν βίαιο θάνατο και υπάροχυν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι 30 απ’ αυτούς είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Από τον ομαδικό τάφο εκτάφηκαν επίσης 17 στρατιώτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ