today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ιράν: Συνελήφθησαν ένα από τα γνωστότερα μέλη της κοινωνίας των πολιτών και μία δημοσιογράφος

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο Ιράν, καθώς και μια δημοσιογράφο, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του θανάτου μιας νεαρής γυναίκας η οποία βρισκόταν υπό κράτηση, έγινε γνωστό από το περιβάλλον τους.

Οι συλλήψεις αυτές συμπίπτουν με τον πολλαπλασιασμό των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά την ανακοίνωση, στις 16 Σεπτεμβρίου, του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία έπεσε σε κώμα αφού συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» και κρατήθηκε από την αστυνομία ηθών. Η καταστολή των διαδηλώσεων αυτών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Μαζίντ Ταβακολί, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή του 2009, συνελήφθη την περασμένη νύκτα, έκανε γνωστό μέσω του Twitter ο αδελφός του, ο Μοχσέν.

Ένα άλλο μαχητικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χοσεΐν Ροναγί, κατάφερε από την πλευρά του να διαφύγει από τους αστυνομικούς που ήρθαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του ενώ έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που έχει έδρα το Λονδίνο, έκανε γνωστό αυτό το τελευταίο.

Εξάλλου συνελήφθη η Νιλουφάρ Χαμεντί, μια δημοσιογράφος της Τεχεράνης που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Μαχσά Αμινί και συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της, ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εφημερίδα Shargh για την οποία εργάζεται η δημοσιογράφος.

Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν αυτή την υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ