today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Πως ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να «εξουδετερώσει» την προπαγάνδα Ερντογάν στον ΟΗΕ

«Πληρωμένη» απάντηση θα λάβει ο Ταγίπ Ερντογάν, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την αυριανή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη κίνηση της Τουρκίας καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει …ουρά πίσω από την ακραία συκοφαντική επίθεση κατά της χώρας μας.

Του Κώστα Πασίση

Μια …πρόγευση αυτής έδωσε κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσαν οι ομογενείς, τονίζοντας κοφτά: «Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ”.

Στόχος της παρέμβασης του Πρωθυπουργού είναι να γίνει «μπούμερανγκ» η άθλια  προπαγάνδα του Σουλτάνου ο οποίος επιστράτευσε φωτογραφίες νεκρών παιδιών στο Αιγαίο για να στήσει ένα fake αφήγημα του τύπου η ανθρωπιστική καλή Τουρκία και η βάρβαρη κακή Ελλάδα.

«Με στοιχεία, σημείο προς σημείο, θα αποδομήσει ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ τα fake news Ερντογάν» ανέφερε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα διεθνών σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του στον ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός θα στηρίξει την επιχειρηματολογία του στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, τις υπερπτήσεις και τις  παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, ενδεχομένως να δείξει και το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» και γενικότερα υλικό που θα αποδεικνύει  του λόγου το αληθές.

Ταυτόχρονα θα ξεμπροστιάσει τον Ερντογάν και το άθλιο και επικίνδυνο για την ειρήνη παιχνίδι του.

Επίσης, αναμένεται να  κτυπήσει εκεί που «πονάει» τον Πρόεδρο της Τουρκίας όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία που έχουν γίνει κατά γενική ομολογία κουρέλι, γεγονός που καθιστά την Άγκυρα υπόλογη στα διεθνή φόρα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Τουρκία η παραβιάζει συνεχώς  τα δικαιώματα των Κούρδων, φυλακίζοντας  δεκάδες  βουλευτές και δημάρχους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εμμέσως πλην σαφώς θα υπονοήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πιστό αντίγραφο του Πούτιν, που απειλεί τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταίο διάστημα, τα τουρκικά τανκς έχουν εισβάλει πολλάκις στη Συρία, κάνοντας σκόνη και θρύψαλα πόλεις και χωριά και αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου

Στις πρώτες συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου για να αναλυθούν τα νέα δεδομένα και να ετοιμασθεί η ελληνική απάντηση, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προσπάθησε να πάρει μια ρεβάνς από τον Μητσοτάκη για την ιστορική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου έριξε την Τουρκία στο καναβάτσο, χωρίς καν να την κατονομάσει.

Άλλωστε, από τότε ο Σουλτάνος στράβωσε και έγινε …Τούρκος με την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους «ειδικούς», η Τουρκία αυτή τη φορά έχει κάποιο σχέδιο και ψάχνει τρόπο για να το εφαρμόσει στην πράξη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών κρατούν πάντως το γεγονός ότι στη Νέα Υόρκη ο Ερντογάν δεν έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ούτε απείλησε με εισβολή στη χώρα μας. Και αυτό επειδή η τουρκική διπλωματία γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόκληση δεν έχει σοβαρά νομικά επιχειρήματα…

Σημειώνεται ακόμη ότι η αναβάθμιση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας συνέπεσε με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ , το μπλόκο στην αγορά των μαχητικών F-16, άλλα το γεγονός ότι ακόμη ο Ερντογαν περιμένει κάποια πρόσκληση από τον Αμερικανό πρόεδρο για συνάντηση στο Λευκό Οίκο…

Η στρατηγική πάντως της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας δεν πρόκειται να αλλάξει, μετά την νέα χυδαία επίθεση Ερντογάν στον ΟΗΕ, άλλα προφανώς θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ήταν σαφής: «Είμαστε σε μια διαρκή πρόκληση από την Τουρκία. Έχουμε έναν ρητορικό παροξυσμό απειλών προς την Ελλάδα. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητο και οφείλουμε ευαισθητοποιημένοι να το παρακολουθούμε και να αντιδρούμε άμεσα, αποφασιστικά, καθαρά. Από την άλλη πλευρά, θέλει μια προσοχή να μη δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε στο μη παρέκει και ότι εδώ επίκειται κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ