today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Οι «ζυμώσεις» στα κόμματα για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Δεν ανοίγουν τα «χαρτιά» τους τα κόμματα-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ωστόσο οι πολιτικές ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα από τη λαϊκή ετυμηγορία, έχουν ήδη ξεκινήσει…

Του Κώστα Πασίση

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία, αλλά γνωρίζει ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, ελέω απλής αναλογικής και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που προκαλούν «πονοκέφαλο» και συντηρούν το κλίμα της ακυβερνησίας και της αβεβαιότητας.

Ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς στη Θεσσαλονίκη για το πόσο κοντά βρίσκεται με τον Κυριάκο Βελόπουλο, απάντησε μονολεκτικά: «Καθόλου». Το θέμα όμως δεν έκλεισε. Αντίθετα άνοιξαν παράθυρα…

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση δήλωσε ότι “Εγώ δεν αποκλείω κανέναν”, τροφοδοτώντας πολλές συζητήσεις για το τι «ψήνεται» στο παρασκήνιο.

Η σκυτάλη πέρασε στο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου  o οποίος σε συνέντευξη του στον  τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1»,  απέρριψε  τα σενάρια συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, υπογραμμίζοντας ότι “δεν μπορείς να κυβερνήσεις με κάποιον όταν εμείς κοιτάμε στη Δύση και αυτός στην Ανατολή”.

Στη συνέχεια όμως πρόσθεσε ότι «ο τόπος χρειάζεται ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, γεγονός που προκάλεσε απορίες…

Επίσης ξεκαθάρισε ότι Η ΝΔ δεν θα κάνει προσκλητήριο αποστασίας», με αφορμή κάποια υφέρποντα σενάρια στο παρασκήνιο, τροφοδοτούμενα από κόμματα της αντιπολίτευσης, που παίζουν το δικό τους παιχνίδι εντυπώσεων.

Προ ημερών ο Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον Κυριάκο Βελόπουλο στο γραφείο του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, στη Βουλή.

Η επίσκεψη αποδόθηκε στη μακρόχρονη φιλία που συνδέει τους δύο πολιτικούς, αλλά συνδυάστηκε με τα σενάρια για μελλοντική  μετεκλογική συνεργασία…

Ζυμώσεις και στην κεντροαριστερά

Κλίμα διεργασιών για μετεκλογικές  συνεργασίες  υπάρχει και στην Κεντροαριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο «όχημα» της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, θέλει να ανεβάσει διακαώς τον Νίκο Ανδρουλάκη και στο παρασκήνιο οι «προξενήτρες» των δυο κομμάτων έχουν πιάσει δουλειά, προσπαθώντας σε πρώτη φάση να στήσουν ένα αντι-κυβερνητικό μέτωπο, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως στη Θεσσαλονίκη κράτησε κάποια  προσχήματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Με την απλή αναλογική, είπε, επέρχεται μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή και στόχος και προϋπόθεση είναι προγραμματικές συγκλίσεις, που μπορούν να υπάρξουν με κεντροαριστερές δυνάμεις. «Δεν δημιουργεί αστάθεια αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος. Φυσικά μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές αλλά το βάρος θα έχει το πρώτο κόμμα. Δεν θέλουμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων, για να προχωρήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι προϋπόθεση να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολλά στο «ρήγμα» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, ευελπιστώντας ότι σταδιακά θα φέρει τον Ανδρουλάκη πιο κοντά στην Κουμουνδούρου, με δεδομένο και τις κεντροαριστερές καταβολές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Για το καυτό ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών ο Ανδρουλάκης δηλώνει ότι δε δίνει σωσίβιο, ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας και τους δυο να συνεργαστούν μετεκλογικά, για να μην υπάρξει ακυβερνησία στον τόπο.

Όπως αναμενόταν στη ΔΕΘ, ούτε ο Νικος Ανδρουλάκης άνοιξε τα χαρτιά του για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Είναι προφανές ότι όλα θα διαμορφωθούν με την ψήφο του λαού. Θα επιλέξουμε με βάση τα ποσοστά. Αν πάρουμε ισχυρή εντολή θα βάλουμε άλλα πράγματα στο τραπέζι. Δεν θα επιλέξω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Ο λαός θα επιλέξει. Αν επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μητσοτάκης, ή τον κ. Τσίπρα, ο Τσίπρας. Αν επιλέξει εμένα, θα είμαι εγώ. Ας περιμένουμε. Κάνουμε τον αγώνα μας στο προσκήνιο, χωρίς παιχνίδια με την ολιγαρχία και τα media. Δεν θέλουμε καμία εξάρτηση. Δεν έχουμε δεσμεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με ό,τι κρατά την Ελλάδα πίσω».

Το μόνο κόμμα που δηλώνει πρόθυμο για συνεργασία, με το ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση να ανοίξει ο σχετικός διάλογος πριν τις εκλογές είναι το ΜεΡΑ25…

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των δηλώσεων αλλά και των ζυμώσεων στο παρασκήνιο είναι ότι σε αυτή τη φάση όλοι είναι εναντίον όλων και όλοι περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ