today-is-a-good-day
19 C
Athens

France Football: Βραβείο «Σόκρατες» στην τελετή της «Χρυσής Μπάλας»

Στην τελετή της «Χρυσής Μπάλας 2022», η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου, θα υπάρχει ένα νέο βραβείο που προορίζεται για ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν σε κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα, το οποίο ονομάζεται «Βραβείο Σόκρατες» (“Prix Socrates”) ως φόρος τιμής στον διάσημο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, ο οποίος απεβίωσε στις 4 Δεκεμβρίου 2011.

«Το βραβείο Σόκρατες θα καταστήσει δυνατό τον εντοπισμό των καλύτερων δράσεων αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται από τους παίκτες» ανέφερε δελτίο τύπου από το περιοδικό “France Football”, το οποίο απονέμει τη «Χρυσή Μπάλα».

Έτσι, οι πρωτοβουλίες υπέρ της κοινωνικής ένταξης, της περιβαλλοντικής ανάπτυξης ή της βοήθειας σε πληθυσμούς σε μεγάλη επισφάλεια ή θύματα συγκρούσεων θα ανταμειφθούν, όπως, για παράδειγμα, η κινητοποίηση το 2020 του Άγγλου επιθετικού, Μάρκους Ράσφορντ, υπέρ των μη προνομιούχων βρετανικών οικογενειών.

Το όνομα του Σόκρατες επελέγη από το “France Football” λόγω της εμπλοκής του Βραζιλιάνου διεθνούς μέσου στη διάσημη και ρομαντική «Κορινθιανή Δημοκρατία», όταν, εν μέσω μιας στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία το 1980, η ομάδα της Κορίνθιανς έκανε την τολμηρή επιλογή να υποβάλει όλες τις αποφάσεις του συλλόγου σε ψηφοφορία.

Εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα, την πρωτοβουλία εκείνη στήριξαν διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, καθώς αποδείχθηκε από τις σοβαρότερες εστίες αντίστασης στην δικτατορία.

Η «Κορινθιανή Δημοκρατία» ανέλαβε την διοίκηση της Κορίνθιανς για τρία χρόνια, έχοντας ως σύνθημα το «κέρδισε ή χάσε, αλλά πάντα δημοκρατικά».

Αυτό το νέο βραβείο θα απονεμηθεί από μια κριτική επιτροπή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ραΐ, νεώτερος αδελφός του Σόκρατες, εκπρόσωποι του “France Football” και ηγέτες του οργανισμού “Peace and Sport”, που εδρεύει στο Μονακό, ο οποίος επιβλέπει έργα ανάπτυξης και ειρήνευσης μέσω του αθλητισμού.

«Ο Σόκρατες πίστευε πάντα στη δύναμη της κινητοποίησης και του μετασχηματισμού του αθλητισμού, για να κάνει την κοινωνία πιο ισότιμη. Το έδειξε ως παίκτης μέσα από τον αγώνα του για τον εκδημοκρατισμό της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια της επαναστατικής εμπειρίας της «Κορινθιανής Δημοκρατίας» είπε ο Ραΐ και συμπλήρωσε: «Έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει το σύμβολο του πρωταθλητή που δεσμεύεται για έναν πιο δίκαιο κόσμο».

Aυτό το νέο τρόπαιο ολοκληρώνει τους νικητές του γκαλά της Χρυσής Μπάλας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου στο θέατρο Σατελέ στο Παρίσι και στο οποίο θα απονεμηθούν επτά βραβεία.

Εκτός από το βραβείο «Σόκρατες», θα απονεμηθούν το τρόπαιο «Κοπά» για τον καλύτερο νεαρό παίκτη, το τρόπαιο «Γιασίν» για τον καλύτερο τερματοφύλακα, το τρόπαιο «Γκερντ Μίλερ» για τον καλύτερο σκόρερ, το έπαθλο για τον σύλλογο της χρονιάς και πάνω από όλα η «Χρυσή Μπάλα» για τον καλύτερο παίκτη και την καλύτερη παίκτρια της σεζόν 2021-2022.

Το 2021, η Ισπανίδα Αλέξια Πουτέγιας και ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι ήταν οι νικητές του βραβείου της «Χρυσής Μπάλας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ